PROSLAVA DANA EVROPE: Evropska unija u Crnoj Gori gledaocima poklanja TV emisiju u kojoj gostuje Rade Šerbedžija - Volim Podgoricu

PROSLAVA DANA EVROPE: Evropska unija u Crnoj Gori gledaocima poklanja TV emisiju u kojoj gostuje Rade Šerbedžija

Epidemija korona virusa promijenila je dosadašnji način života. Trenutna situacija odrazila se i na način na koji obilježavamo važne datume. Tako su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar ove godine odlučili da Dan Evrope proslave na drugačiji način. Drugačije, ali opet zajedno – poručuju oni u susret 9. maju.
Za građane Crne Gore pripremili su specijalnu televizijsku emisiju “Naštimuj se na Evropu”, koja će se emitovati u subotu veče 9. maja od 20:10 istovremeno na tri televizije sa nacionalnom frekvencijom: TVCG, TV Prva i TV Vijesti. Glavna zvijezda programa, koji će moderirati mladi evropski ambasadori, je regionalni umjetnik Rade Šerbedžija, sa bendom Zapadni Kolodvor. Šerbedžija je, u skladu sa principima solidarnosti, odlučio da održi koncert na istarskoj obali iz porodične kuće eksluzivno za građane Crne Gore, bez autorskog honorara.
Gledaoce će pozdraviti amabasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i premijer Crne Gore Duško Marković. Ambasador Orave će zajedno sa rezidencijalnim ambasadorima EU zemalja članica pokazati i kako su oni proveli prethodne sedmice, prilagođavajući se na nove okolnosti. Poseban segment emisije posvećen je najmlađima, koji u „Evropalici“ šaljivo odgovaraju na pitanja o EU i njenim vrijednostima.
U susret Danu Evrope, ambasador Orav se osvrnuo na trenutno stanje i ukazao na činjenicu koliko je važna, ali i prisutna solidarnost.
„Ova krizna situacija nas je naučila da svijet i Evropu posmatramo drugim očima. A ono što vidimo je ujedinjen pristup Evropske unije u borbi protiv ovog virusa i potpuno sam siguran da će Evropska unija iz ove krize izaći snažnija i ujedinjenija nego ikada ranije. Nismo zaboravili naše prijatelje na Zapadnom Balkanu. Evropska unija je pokazala svoju solidarnost ovdje u Crnoj Gori, a i Crna Gora je demonstrirala konstruktivan pristup u saradnji sa Evropskom unijom“, porčuje Orav.
Pored TV emisije, Evropska unija u Crnoj Gori pripremila je zanimljiv online program tokom maja, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom da Evropu slavi tokom cijelog mjeseca kada slavi rođendan. Na njihovim društvenim mrežama već možete da pratite kampanju „EU na dlanu“, u okviru koje su pripremili kvalitetne i korisne sadržaje, zanimljive svim generacijama.
Od 18. maja do 18. juna organizovaće prvi online Evropski filmski festival. Filmovi će biti dostupni na posebnoj online platformi, kojoj će zaintresovani građani moći da pristupe besplatno.
Takođe online, od 25. maja do 25. juna moći ćete da pratite i kurs o evropskom demokratskom građanstvu, čiji je cilj da kroz neformalno obrazovanje među mladima promoviše koncept evropskih vrijednosti.
Krajem maja, delegacija EU i ambasade zemalja članica EU u Crnoj Gori će promovisati knjigu, u kojoj su rezidencijalni ambasadori EU podijeliti svoja iskustva iz perioda epidemije korona virusa.
Ove godine, Evropska unija slavi svoj 70. rođendan. Dan Evrope obilježava se svake godine 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova kojom je 1950. godine najavljen projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik – koji je vremenom prerastao u Evropsku uniju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com