SVEŠTENICI U POLICIJI ZBOG LITIJE U BERANAMA Joanikije: Sve je ispoštovano, vjernici se sami pridružili litiji u centru grada - Volim Podgoricu

SVEŠTENICI U POLICIJI ZBOG LITIJE U BERANAMA Joanikije: Sve je ispoštovano, vjernici se sami pridružili litiji u centru grada

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama formiralo je juče predmet nakon što se u dijelu glavne beranske ulice određeni broj građana pridružio sveštenicima namjesništva Eparhije budimljansko-nikšićke koji su predvodili Đurđevdansku litiju.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije je juče u izjavi za Dan potvrdio da je policija pozvala nekoliko sveštenika iz Manastira Đurđevi stupovi da daju izjave u beranskom Centru bezbjednosti.

ĐURĐEVDANSKA LITIJA U BERANAMA: Poštovali socijalnu distancu, orilo se Ne damo svetinje(VIDEO)

ODT: Zbog okupljanja u Beranama formiran predmet

On je kazao da za tako nešto nije bilo nikakve potrebe, navodeći da su sveštenici prilikom litije u potpunosti ispoštovali izrečene mjere ograničenja.

“U vezi sa molitvenim hodom naših sveštenika kroz grad Berane jasno je da su oni samo vršili svoju redovnu pastirsku dužnost, uobičajenu za veliki vjerski praznik Đurđevdan kada se tradicionalno organizuje litija kroz ovaj grad. Ovog puta sveštenici, zbog važećih mjera usled novonastale epidemije, nijesu organizovali litiju sa vjernicima i u potpunosti su ispoštovali donesene mjere. Uostalom, ovo je bio jedini način da našim vjernicima, kojima se neopravdano uskraćuje pravo prisustva službama u hramu, sveštenici čestitaju praznik (i to sa propisane distance), i prema njima pokažu svoju brigu koja je osnovna sveštenička dužnost u svim prilikama, a naročito u vrijeme sveopšte uznemirenosti i krize zbog višenedjeljnog djelovanja korona virusa”, kazao je vladika Joanikije.

Iz tužilaštva su saopštili da je na društvenim mrežama objavljen snimak naznačenog događaja i da je policiji dat nalog da utvrdi o kakvom se okupljanju radi u Beranama.

“Osnovno državno tužilaštvo u Beranama obaviješteno je od Uprave policije CB Berane da je na Jutjub platformi objavljen snimak na kojem su se, navodno spontano, okupili građani Berana povodom Đurđevdanske litije.Tom prilikom službenicima Uprave policije CB Berane je dat usmeni nalog da se izuzmu svi video-snimci sa sadržajem navodnog spontanog oku pljanja u Beranama, da se utvrdi broj prisutnih građana, da se identifikuju lica koja su učesnici događaja i od njih se prikupe potrebna obavještenja, te utvrdi da li je riječ o organizovanom događaju i ukoliko se utvrdi da jeste od strane koga”, kazali su iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama.

Dodali su da je izviđaj u toku i da će o svim daljim eventualnim mjerama i radnjama tužilaštvo u Beranama donijeti odluku nakon što se dostave informacije za čije je prikupljanje već izdat nalog.

Protojerej Dragan Ristić je rekao da je Đurđevdanska litija u kojoj su učestvovali samo sveštenici krenula od Manastira Đurđevi stupovi i da im se u centru grada, bez ikakvog poziva, nakratko pridružio određeni broj ljudi.

“Kad smo došli u centar grada, poštujući propisanu distancu, bilo je ljudi koji su stajali sa strane i gledali. Neki od njih su, nakratko, išli za nama do kraja glavne ulice, odakle su sveštenici sami nastavi li put do manastira”, naglasio je Ristić.

 

Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com