“LAKO JE NOVAKU KAD IMA 100 MILIONA!” Poznati teniser uputio TEŠKE RIJEČI Đokoviću, evo kako mu je odgovorio - Volim Podgoricu

“LAKO JE NOVAKU KAD IMA 100 MILIONA!” Poznati teniser uputio TEŠKE RIJEČI Đokoviću, evo kako mu je odgovorio

Srpski teniser Novak Đoković pokrenuo bi inicijativu kojom bi najbolji svjetski igrači, njih stotinu, pomoglo ostatku, mahom finansijski ugroženih zbog korona virusa. Među onima koji nisu saglasni sa idejom Srbina je Gvido Pelja.

Covid-19 je uzrokovao velike probleme kod loše rangiranih tenisera koji su ostali bez ikakvih prihoda, ali je Novak riješio da animira dio igrača kako bi pomogli onom drugom, ugroženom dijelu. Međutim, Đoković je naišao na kritike, i to od kolega. Najprije je Dominik Tim rekao kako mu se ne dopada ideja, pa Mihail Južnji, a sada i Argentinac Pelja.
Novak ĐokovićFOTO: LYNN BO BO / EPA;
Novak Đoković

– Nijedan teniser ne gladuje – ja bih radije da pomognem ljudima koji umiru. Volio bih prije da pomognem ljudima u mom gradu koji umiru i nemaju da jedu, to je hitno, a ne sport. Recimo, Kristijan Garin je nedavno došao sa 60. na 18. poziciju, a ja ne shvatam kako bi 18. na svijetu morao da plati neki novac nekome, ako mu finansijska situacija nije realno za Top 20. Imate igrače van Top 200, kao što je Džek Sok, koji bi dobili novac iako su zaradili preko 10 miliona. Te razlike bi morale da budu razmatrane, kazao je Pelja.

– Nije svima kao Novaku, Rodžeru i Rafi koji moraju da daju 30 hiljada dolara, a zaradili su preko 100 miliona. Volim to što postoji podrška igračima, ali se ne slažem sa tim da nekome donirate, a da ne znate realno stanje svakog igrača.

Novak ĐokovićFOTO: TANJUG/AP
Novak Đoković

Inače, prema Novakovoj ideji, prvih pet igrača svijeta uplatilo bi u fond po 30.000 dolara, od 5. do 10. mesta po 20.000, od 10. do 20. po 15.000, od 20. do 50. po 10.000 i od 50. do 100. pozicije po 5.000 dolara. Uz pomoć najboljih dubl tenisera, ATP i grend slemova, plan je da se sakupi između 4 i 4.5 miliona dolara za pomoć. Naravno, pod pretpostavkom da svi doniraju novac.

Pomenuti Mihail Južnji ima izričito negativan stav o potezu Novaka, mada danas nije među aktivnim teniserima.

– Imam negativan stav prema toj ideji, populistička je. Zašto tačno posle 100. igrača na ATP listi? Znači 99. igrač planete će da pomaže, a 101. da dobija novac. Ko određuje iznos koji igrači moraju da daju? I što je najvažnije, kome pomažemo? Koji su kriterijumi? Jesu li to mladi koji se tek dižu? Ili momci u uzrastu koji su već pet do 10 godina na vrhu 250? Mislim da ako neko želi da pomogne igračima, onda mora da se otvori dobrotvorni fond i svako tamo može da prebaci novac u onoj mjeri koju smatra potrebnom. A obavezati sve igrače, jednostavno samo zato što su visoko pozicionirani, da plate, čini mi se da to nije u redu, iznio je mišljenje nekada osmi teniser svijeta.

Uprkos tome što su ga mnogi saplitali, Novak je uspio da ostvari svojevrsnu pobjedu u misiji koju je zacrtao.

Đoković je obećao pomoć još uvijek neafirmisanim domaćim teniserima, a za one svjetske, tačnije njih oko 800, sakupio je blizu šest miliona dolara kao inicijator ideje. Đokoviću koji je najprije sve razmotrio sa Nadalom i Federerom su se pridružili Ženska teniska asocijacija (VTA), a i Međunarodna teniska federacija (ITF) – skupilo se nešto preko šest miliona dolara.

 

Blic.sport

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com