STUDENTSKI PARLAMENT PREDLOŽIO: Otvoriti studentske domove i omogućiti međuradski prevoz - Volim Podgoricu

STUDENTSKI PARLAMENT PREDLOŽIO: Otvoriti studentske domove i omogućiti međuradski prevoz

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore predložio je niz mjera koji bi omogućio da se problemi koje studenti trenutno imaju povremeno rješavaju, a studijska godina uspješno privede kraju.

Predlažu da studentski domovi počnu sa radom i da svi studenti koji imaju pravo korišćenja studentske abonentske kartice (ishrane u domovima) budu oslobođeni plaćanja bonova za korišćenje menze za vrijeme ispitnog roka u junu i jului.

Takođe, predložili su da članarina za smještaj u studentskim domovima za vrijeme ispitnog roka bude umanjena za 50 odstro ili da studenti budu potpuno oslobođeni iznosa koji bi trebali da izdvoje za smještaj.

Parlament predlaže i otvaranje međugradskog prevoza kako bi studenti iz ostalih crnogorskih opština mogli da dođu do svojih fakultetskih jedinica. Nesmetan saobraćaj je osnovni preduslov da se studenti vrate u gradove gdje studiraju (Podgorica, Nikšić, Cetinje, Kotor, Berane).

Ukoliko se ne steknu uslovi za otvaranje granica, prioritetno treba omogućiti ulazak studenata koji su iz okruženja i koji su trenutno van teritorije Crne Gore. Riječ je o redovnim studentima koji žive na teritoriji Crne Gore i studiraju na Univerzitetu Crne Gore pod jednakim uslovima kao studenti iz Crne Gore.

Studentski parlament predlaže i da ispitni rok traje 30 radnih dana kako bi bilo dovoljno vremena da se ocjene sve predispitne obaveze za koje nije bilo mogućnosti kako zbog prirode predmeta ili drugih okolnosti da se sprovedu onlajn kanalima.

Jedan od njihovih početnih zahtjeva, kako su kazali, bilo je prolongiranje uplate školarina do 1. juna.

“Upravni odbor Univerziteta Crne Gore imao je razumijevanja prema ovom zahtjevu, čime je studentima produžen rok izmirenja školarina za dva mjeseca. Međutim, stava smo da posebno treba imati senzibiliteta i razumijevanja za sve porodice koje imaju troje ili više studenata, a koje nisu imale prihoda zbog prestanka rada usled pandemije Covid-19. Imajući u vidu da veliki broj radno sposobnog stanovništva nije imao prihoda u protekla dva mjeseca, ovo pitanje mora imati poseban značaj. Za ovakve slučajeve naših studenata i njihovih porodica, treba imati posebno razumijevanje, jer je riječ o porodicama koje nisu u mogućnosti da omoguće izmirenje školarine u ovakvim okolnostima. Dodatno prolongiranje roka samo za ove slučajeve studenata i njihovih porodica”, navodi se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com