Braća čistila bunar, pa zavšili u Hitnoj zbog TROVANJA - Volim Podgoricu

Braća čistila bunar, pa zavšili u Hitnoj zbog TROVANJA

Dva brata, koji su prije dva dana primljeni u Opštu privatnu bolnicu Meljine s oblikom teškog trovanja ugljenmonoksidom, stabilnih su životnih parametara i trebalo bi da nakon terapija u barokomori, koja se nad njima sprovodi od hospitalizovanja, budu pušteni kući za nekoliko dana, piše Dan.

Dan saznaje da je do nesreće došlo prikom čišćenja bunara u selu Vrbanj kod Herceg Novog.

Jedan od braće se tokom čišćenja bunara onesvijstio, a drugi je pokušao da ga izvuče na svjež vazduh, ali bez uspjeha.

Kako priča jedan od mještana, koji je želio da ostane anoniman, komšije su pritekle u pomoć, izvukli mladiće i odmah pozvali Hitnu pomoć. Bilo je dramatično.

Ipak, Hitna pomoć je stigla brzo i mladići su primljeni u bivšu Vojnu bolnicu.

Najprije su primili konvencionalnu terapiju, koja nije dala rezultate, posebno kod jednog od braće koji je imao tešku formu trovanja ugljenmonoksidom.

Potom je kod oba pacijenta, kako je objasnio Marko Savovski, načelnik Odjeljenja za hiperbaričnu medicinu, sproveden tretman u hiperbaričnoj komori radi što brže eliminacije ugljenmonoksida iz organizma. Već nakon prvog tretmana oba pacijenta su bila mnogo bolje.

“Mlađi brat koji je ostao u bunaru i prvi imao simptome trovanja bio je jako loše. Nije mogao da stoji, da razgovara. U rekordnom vremenu smo okupili ekipu odjeljenja koja je, inače, 24 sata u pripravnosti za podvodne udese i ovakva stanja. Dežuramo i za Vojsku Crne Gore. Pacijenti su bili u komori sat i sat i po. To je bila borba za život. Osoblje je uspjelo da pacijente izvuče iz krizne situacije budući da su bili blokirani svi vitalni centri”, kazao je Savovski.

Dodao je da su braća sada dobro, da se oporavljaju i da će ih zadržati na tretmanu još koji dan.

Otkad je Atlas grupa privatizovala bolnicu ta ustanova skoro da nije imala svijetlih trenutaka u smislu modernizacije opreme i zapošljavanja novog osoblja.

Medicinsko osoblje je u više navrata obustavljalo rad zbog neisplaćenih zarada, ukazivalo na loš položaj. Pacijenti su mahom zadovoljni uslugama ljekara, ali su nezadovoljni zbog toga što medicinsko osoblje nema sa čime da radi, jer je oprema zastarala. Ni nalik nekadašnjoj bolnici koja je prije privatizacije imala status poliklinike i bila tijesno vezana sa VMA.

Zbog neodgovrajuće opreme, loših uslova i nadasve neriješenog imovinskog stanja, jer se država i Atlas grupa sude, ona nije ni uzeta u razmatranje da bude Kovid bolnica. Niti karantin.

Jedno je sigurno. Ova bolnica nije samo potrebna gradu, već i Boki. Bez nje mnogi ne bi ostali u životu. Uključujući i braću koja su imala težak oblik trovanja ugljenmonoksidom.

Inače, iz Opše privatne bolnice Meljine obavještavaju građane da će do 1. juna u potpunosti prilagoditi način rada kao prije proglašenja epidemije, uz preporučene mjere lične zaštite i socijalne distance.

U narednom periodu pacijentima će biti dostupni svi ambulantni pregledi i kontrole. Pregledi će se zakazivati na broj recepcije bolnice 031/640-988. Kako saopštavaju, bolnička laboratorija kao i mikrobiologija ponovo primaju sve ambulantne pacijente bez obzira na stepen hitnosti. Podsjećaju da je porodilište nesmetano funkcionisalo i tokom epidemije i obavljen je znatan broj porođaja.

 

Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com