PREMINUO OD KORONA VIRUSA: Brodske trube ispratiće dr Kljakića na vječni počinak - Volim Podgoricu

PREMINUO OD KORONA VIRUSA: Brodske trube ispratiće dr Kljakića na vječni počinak

Doktor Duško Kljakić, koji je od posljedica koronavirusa preminuo 9. maja u bolnici u Gracu, biće sahranjen danas u 15 sati, u krugu najbliže porodice, na gradskom groblju Gvozden brijeg. Komemorativna sjednica, koja je planirana za 10 sati, u sali SO Bar, odgođena je za naredni period, zbog ograničavajućih mjera o okupljanju većeg broja ljudi, izazvanih epidemijom virusa korona.

Iz crnogorskog predstavništva kompanije MSC, obavijestili su javnost da će u vrijeme sahrane doktora Duška Kljakića, brod kompanije MSC, kao i ostali brodovi i remorkeri, koji se budu našli u luci Bar, zatrubiti u njegovu čast.

Kljakić je juče iz bolnice u Gracu dopremljen u rodni grad.

“Želimo da na dostojan način ispratimo našeg dragog kolegu, vrsnog čovjeka i stručnjaka, za kojim duboko žalimo svi u barskoj bolnici, kao i cijelom gradu. Posebno saosjećamo sa porodicom doktora Kljakića, koja je doživjela bolan i nenadoknadiv gubitak. Zbog velikog interesovanja prijatelja, kolega i građana koji su na komemorativnoj sjednici željeli da se oproste od dragog doktora i čovjeka, morali smo da je odgodimo za period kada bude dozvoljeno okupljanje većeg broja ljudi”, kazao je direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović.

Dalibor Pelević iz MSC Montenegro kazao je da brodovi obično trube u čast preminulih pomoraca, a ovo će biti presedan.

“Čast nam je da, kao predstavnici za Crnu Goru jednog od najvećih brodara na svijetu, učestvujemo u ovom događaju, jer je doktor Kljakić bio veliki ljubitelj brodova i pomorstva. Sam je često govorio – ‘da nijesam doktor, bio bih kapetan broda’”, prisjeća se Pelević.

Kako je kazao, doktor Kljakić je bio izuzetan poznavalac istorije pomorstva, posebno crnogorskog.

“Do svoje smrti, prikupljao je slike i podatke o svim brodovima koji su dołazili u luku Bar. Posjedovao je veliku kolekciju knjiga o istoriji pomorstva, iako mu to nije bila struka, bio je jedan od najboljih poznavalaca pomorstva u Crnoj Gori. Ustupao je tekstove za monografije i medije, ne samo u Crnoj Gori, već i u Hrvatskoj i Sloveniji. Svjedoci smo da je svojim znanjem i kolekcijom knjiga o pomorstvu privukao pažnju i u regionu, jer smo nekoliko puta organizovali slanje literature, slika i spisa, našim brodovima iz Bara, do Luka Ploče, Rijeke i Kopra na molbu njegovih prijatelja iz Hrvatske i Slovenije”, kazao Pelević.

Doktor Duško Kljakić rođen je 17.04.1968. godine u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1993, a iste godine počeo je da radi u barskom Domu zdravlja.

U Opštoj bolnici “Danilo I” na Cetinju, radio je skoro sedam godina. Specijalisticki ispit, iz ginekologije i akušerstva, sa odličnom ocjenom, položio je 1999. godine i sa 31 godinom života, postao jedan od najmlađih ljekara specijalista u Crnoj Gori.

U Klinički centar Crne Gore, u Podgorici, prešao je da radi 2002. gdje se predanim angažovanjem usavršavao i stekao zavidno stručno iskustvo.

Iz porodičnih razloga,vratio se u rodni grad i od 2004. radio u barskoj bolnici, do smrti. Kao ljekar, ginekolog bio je radno angažovan i u privatnoj klinici “Eskulap” u Baru.

Izabran je 2009. godine za mentora kod dijela specijalistickog staža iz ginekologije i akušerstva, od strane stručnog tijela Medicinskog fakulteta u Beogradu, a 2010. godine, Ministarstvo zdravlja mu je dodijelilo titulu Primarijusa.

Doktorirao je na Fakultetu Medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, 2019.

Bio je učesnik brojnih domaćih i međunarodnih naučnih i stručnih skupova i simpozijuma, a kao autor i koautor objavio je 97 stručnih radova.

 

Izvor Bar info

2 komentara

  1. Hello there, simply become aware of your weblog thru Google, and located that it is really informative. I’m going to be careful for brussels. I’ll be grateful when you continue this in future. Numerous people shall be benefited from your writing. Cheers!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com