UNS OSUDIO HAPŠENJE NOVINARA KADIĆA: Utvrditi odgovornost za napad na slobodne medije - Volim Podgoricu

UNS OSUDIO HAPŠENJE NOVINARA KADIĆA: Utvrditi odgovornost za napad na slobodne medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je hapšenje dopisnika “Večernjih novosti” iz Crne Gore Veliše Kadića, koga je policija privela dok je izvještavao sa događaja u Nikšiću.

UHAPŠEN NOVINAR VELIŠA KADIĆ: Snimao i fotografisao sukob sa policijom, to im je zasmetalo (VIDEO)

NOVINARU ZABRANILI DA SNIMA I UHAPSILI GA: Sipali su mi biber sprej u oči i ugurali me u maricu

UNS je zatražio da se utvrdi odgovornost policije zbog hapšenja i pozvao kolege da se solidarišu i osude “ovaj napad na slobodu medija”, navodi se u saopštenju.

Udruženje je pozvalo i Evropsku federaciju novinara i Međunarodnu federaciju novinara da protestuju zbog hapšenja Kadića i traže neometan rad novinara u Crnoj Gori.

Novinari su tom udruženju kazale da je crnogorska policija uhapsila Kadića dok je snimao privođenje mladića, iako je imao vidno obilježje da je novinar.

“Ovaj besprizorni čin policije i iživljavanje nad novinarom koji je samo radio svoj posao zgranuo je našu redakciju i, nadamo se, sve pobornike objektivnog i istinitog informisanja. Dok svjedočimo da se uz patrone suzavca kojim se zasipa narod odlučan da brani svoju vjeru i ime, hapsi i slobodna riječ glasno pitamo: ko je i zašto uhapsio Velišu Kadića na njegovom radnom mjestu?”. saopštili su iz “Novosti”.

Policija je dopisniku “Novosti” , po njegovom svjedoćenju, raspršila biber sprej direktno u oči zbog čega mu je pružena ljekarska pomoć.

“Kolega foto-reporter ‘Dana’ i ja smo se našli u blizini marice iz koje su istrčali policajci i počeli da privode jednog mladića. Uključio sam kameru na telefonu i snimao, da bi policija krenula na mene, dvojica su me ugurala u maricu. Jedan mi je sipao biber-sprej u oči i tražio mi da uništim snimke na mobilnom. Doveli su me u policijsku stanicu, lice me je strahovito peklo, pa je došla i hitna pomoć da mi pomogne. Bilo je užasno dok mi nijesu stavili obloge”, izjavio je Kadić.

Redakcija “Novosti” nekoliko sati nije mogla da stupi u kontakt sa Kadićem dok je bio u policiji iz koje je pušten poslije ponoći, navodi UNS.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com