Počela implementacija projekta primarne selekcije otpada i u podgoričkim parkovima - Volim Podgoricu

Počela implementacija projekta primarne selekcije otpada i u podgoričkim parkovima

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, i ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčieva, obišli su danas Dječiji park gdje je, postavljanjem korpi za suvu i mokru frakciju, zvanično započeo projekat primarne selekcije otpada i u parkovima.

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić izrazila je veliko zadovoljstvo što je nakon prvobitne implementacije, projekat primarne selekcije otpada, počeo da se realizuje i u podgoričkim parkovima.

„Ovo je dan kada smo zvanično započeli projekat primarne selekcije otpada na parkovskoj površini u gradu. Projekat smo započeli tako što smo ovdje postavili 24 namjenske korpe koje podržavaju projekat primarne selekcije otpada na suvu i mokru frakciju. Nije slučajno što se nalazimo u Dječijem parku zato što je ovo način da djelujemo prije svega edukativno na naše najmlađe sugrađane i sigurni smo da ćemo upravo takvim djelovanjem na najmlađu populaciju, uspjeti da ukažemo na značaj svih onih projekata koji imaju za cilj zaštitu životne sredine. Ovo je prava prilika da se zahvalim Ambasadi Republike Bugarske u Podgorici na vrijednoj donaciji koja nam  je omogućila da postavimo korpe i uopšte podržimo projekat primarne selekcije otpada u glavnom gradu“, istakla je Vujačić.

Zamjenica  je podsjetila da je ovo dio projekta koji je vrijedan više od 45.000 eura, a na ovoj parkovskoj površini postavljene  korpe su vrijedne više od 8.000 eura.

„To je bio povod da uradimo revitalizaciju kompletne površine Dječijeg parka i neposredne okoline, na čemu dugujemo zahvalnost svim  privrednim društvima koja su dala svoj doprinos“, zaključila je Vujačič.

Zamjenica gradonačelnika je na kraju, kako najmlađim sugrađanima, tako i njihovim roditeljima i drugim korisnicima parkovskih površina, poželjela ugodan boravak u prirodi i uputila apel da čuvaju gradski i parkovski mobilijar.

Ambasadorka Bugarske u Podgorici,  Meglena Plugčieva  je izrazila zadovoljstvo zbog realizacije projekta, ne samo kada su u pitanju kontejneri, već i zbog postavljanja korpi u ovom parku.

„Ovo je važna donacija za Glavni grad koja se tiče zaštite životne sredine, a pogotovo djece. Zadovoljni smo što Bugarska uspijeva da pomogne  sa svjom donacijom  i što je ovaj prostor dodatno uređen. Želim da pozdravim  sve Podgoričane i Crnogorce koji su bili disciplinovani tokom pandemije“, zaključila je Plugčieva.

Direktor gradske Čistoće Andrija Čađenović je saopštio da je to privredno društvo u sklopu  projekata koje Glavni grad uspješno implementira sa Ambasadom Republike Bugarske, a tiče se nabavke  komunalne opreme za predselekciju otpada, odnosno podrške  primarnoj selekciji optpada, od uštede sredstava  uspjelo da obezbijedi 24 korpe sa duplim uloškom koje su postavljene  na prostoru Dječije ulice i Dječijeg parka.

“Ovo je novi vid podrške primarne  selekcije otpada i privredno društvo Čistoća će i u narednom periodu nastaviti sa ugradnjom korpi, na predviđenim lokacijama na teritoriji Podgorice”, zaključio je Čađenović.

Gradsko Zelenilo je, takođe, u cilju poboljšanja uslova za boravak  sugrađana u Dječijem parku izvršilo niz aktivnosti.

“Izvršeno je orezivanje drveća, podizanje krošnji, vađenje panjeva, popravljene su  i ofarbane parkovske klupe, ugrađene su i nove korpe za otpadke, a popravljene su i sprave za igru najmlađih. Pored ovih aktivnosti izvršeno je košenje i grabuljanje travnjaka kao i sadnja sezonskog cvijeća, čime je boravak u ovom parku značajno prijatniji”, saopštila je direktorica gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović, dodajući da je ovo samo jedna od mnogobrojnih lokacija na kojima je Zelenilo angažovano  u cilju stvaranja bezbjednijih i ljepših uslova za boravak na otvorenom i rekreaciju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com