Počinje kontrola voća i povrća iz domaće proizvodnje, za proizvođače besplatno - Volim Podgoricu

Počinje kontrola voća i povrća iz domaće proizvodnje, za proizvođače besplatno

Sledeće sedmice će početi intenzivna kontrola povrća i voća iz domaće proizvodnje, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Analiza će za proizvođače biti besplatna.

“Bezbjedna hrana na tržištu obezbjeđuje se kroz brojne mehanizme. Kroz mjere veterinarskih i fitosanitarnih programa, obezbjeđuje se zdravlje životinja i bilja, odnosno zdrava sirovina za proizvodnju hrane. Kroz kontrole inspekcije prilikom uvoza vrši se nadzor hrane koja se uvozi, a kroz program bezbjednosti hrane, vrši se nadzor, odnosno monitoring nad bezbjednošću hrane. Sve ove aktivnosti se sprovode samo sa jednim krajnjim ciljem – zaštita zdravlja ljudi”, saopšteno je iz Uprave.

Osim kontrole hrane iz uvoza, kroz mehanizme monitoringa bezbjednosti hrane, intenzivno se kontroliše hrana i iz domaće proizvodnje.

“Redovnim kontrolama ove godine, uočeni su rizici od nedozvoljenog prisustva rezidua pesticida u povrću proizvedenom kod pojedinih proizvođača u Crnoj Gori. Aktivnosti iz Plana održive upotrebe pesticida, koji je Vlada donijela 2016. godine, sprovode se planiranom dinamikom. Na bazi sprovedenih monitoringa, uočeno je da i dalje jedan broj proizvođača nema dovoljan nivo svijesti o važnosti adekvatne upotrebe pesticida i posljedicama koje mogu imati, jer su prema propisima odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda i obavezni da sprovedu samokontrolu i dokaze o sledljivosti hrane”, navodi se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Uprava za bezbjednost hrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, prethodnih dana je organizovala sastanke sa kompanijama koje se bave otkupom voća i povrća.

“Cilj je da se osigura sistem samokontrole i da na tržište, bilo domaće ili inostrano, bude ponuđeno samo bezbjedno voće i povrće. U narednoj sedmici počeće intenzivne kontrole, kroz koje će inspektori i ovlašćena lica iz Uprave izvršiti uzorkovanje i laboratorijsku analizu svih proizvoda na gazdinstavima, kojih ima oko 300, prema dostavljenim spiskovima od strane otkupljivača. Ova kontrola je dio monitoringa Uprave i u skladu sa tim biće finansirana kroz obezbjeđena sredstva iz budžeta Uprave za bezbjednost hrane. Znači, za proizvođače, analize proizvoda biće besplatne”, saopštili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U slučajevima gdje se utvrde nepravilnosti, biće zabranjeno stavljanje na tržište takvih, nebezbjednih proizvoda.

“Bez obzira što domaći proizvodi nose kvalitet više kada je riječ o plasmanu na domaćem tržištu, samim tim što su svježiji i imaju kraći lanac distribucije do potrošača, osnovno je da zadovoljavaju parametre bezbjednosti hrane. Crnogorska hrana sa pravom ima reputaciju izuzetnog kvaliteta. U cilju zaštite zdravlja ljudi, ali i stečene reputacije, nećemo dozvoliti da pojedini proizvođači neodgovorni u korišenju pesticida naruše takvu reputaciju i rezultate crnogorskog sistema bezbjednosti hrane.Podsjećamo da je Uprava za bezbjednost hrane, u periodu od juna 2017. godine do danas kroz kontrole hrane iz uvoza, zabranila stavljanje na tržište Crne Gore oko 4.000 tona hrane. Od početka ove godine, kontrolama hrane namjenjene uvozu, do sada, zabranjeno je stavljanje na tržište blizu 400 tona hrane, dominantno voća i povrća zbog visokog sadržaja rezidua pesticida”, zaključuje se u saopštenju”, navodi se u saopštenju Uprave.

Uprava će, dodaju, kroz redovne izvještaje, informisati javnost i o rezultatima ovih kontrola.

1 komentar

  1. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com