ORLANDIĆ NAJAVIO: Komercijalni letovi početkom juna - Volim Podgoricu

ORLANDIĆ NAJAVIO: Komercijalni letovi početkom juna

Komercijalni letovi na crnogorskim aerodromima mogli bi početi početkom juna, najavio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić. On je rekao da su Aerodromi Crne Gore  danas su opslužili prve avione generalne avijacije, odnosno privatnog i biznis karaktera.

Orlandić kaže da postoji ozbiljno interesovanje svih avio-kompanija sa kojima su Aerodromi sarađivali u prethodnom periodu, da obnove svoj vazdušni saobraćaj.

“Imajući u vidi da će i Evropska unija i zemlje okruženja u prvim danima juna otvoriti svoje granice, vjerujemo da će i Crne Gora to pratiti”, rekao je Orlandić.

On je najavio da su sa predstavncima Air Serbia i sa tri najznačajnija niskobudžetna avio-prevoznika, Ryanair-om, Wizz Air-on i Easy Jet-om, već dogovorili određene korake, ali da se prije svega mora znati kada će se granice otvoriti.

Orlandić je podsjetio da je na prošloj sjednici Nacionalnog koordinacionig tijela za zarazne bolesti donijeta odluka o faznom otvaranju aerodroma.

“U prvoj fazi se podrazumijeva otvaranje aerodroma u Tivtu i Podgorici za letove generalne avijacije. To je avijacija privatnog ili biznis karaktera. Veliko je interesovanje za dolazak generalne avijacije i već danas smo imali prve avione koje smo opslužili”, kazao je Orlandić.

Interesovanje je, kako kaže, ogromno, s obzirom da je Crna Gora prepoznata kao država koja se na ozbiljan način nosila sa pandemijom koronavirusa i da će uskoro biti država bez ijednog zaraženog.

“Operator generalne avijacije treba da prijavi 24 sata ranije dolazak, da bi se država mogla pripremiti za njihvo opsluživanje. Oni su dužni da sa sobom imaju negativan test na Covid-19 ne stariji od 48 sati i da se drže osnovnih reporuka Instituta za javno zdravlje”, objasnio je Orlandić.

U momentu dolaska u Crnu Gori oni se stavljaju pod nadzor zdravstveno-sanitarnog inspektora i to su ključne stvari koje se tiču dolazaka stranih državljana, privatnom ili biznis avijacijom.

Orlandić je podsjetio da je u drugoj polovini februara donijeta odluku o obustavljanju letova ka sjevernoj Italiji, odnosno Bolonji i Milanu, a u drugoj polovini marta i o prekidu komercijalnog saobraćaja na oba aerodorma.

“Imajući u vidu da se država ozbiljno borila sa ovom pandemijom i da su rezultati izvrsni, već narednih dana ćemo moći da kažemo da je Crna Gora država bez ijednog slučaja zaraženih koronavirusom i to je nešto što već naši partneri u avijaciji prepoznaju”, naveo je Orlandić.

On je ocijenio da je u doba korone bilo izuzetno otežano poslovanje.

“Uspjeli smo da zajedno sa Montenegro Airlinesom (MA), upravama policije i carina i zdravstveno-sanitarnom inspekcijom, organizujemo ogroman broj letova za naše državljane koji su dolazili u Crnu Goru. U ovom vremenskom periodu smo opslužili blizu šest hiljada putnika, a najveći rezultat ovoga jeste što nijedan radnik ni MA ni Aerodroma ni državnih organa nije zaražen”, zaključio je Orlandić.

1 komentar

  1. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com