STIŽE SEZONA I (PONOVO) PUTOVANJA: Šta ako u inostranstvu DOBIJETE KORONU? (FOTO) - Volim Podgoricu

STIŽE SEZONA I (PONOVO) PUTOVANJA: Šta ako u inostranstvu DOBIJETE KORONU? (FOTO)

Nakon što je pandemija korona virusa ubacila “virus straha” cijeloj planeti, sada kada brojne države popuštaju mjere i vraćaju se relativno normalnim životima, otvraju se granice, i počinje turistička sezona, brojne su nedoumice koje prate pakovanje kofera.

Nedoumice su prisutne i kod donosioca odluka o tome kako će izlgledati povratak putovanjima i kako se zaštititi, a ipak podstaći ljude da putuju i koliko toliko oživjeti turističku privredu koja je jedna od najugroženijih privrednih grana.

Tako je prvobitno bilo najavljeno da će, prilikom ulaska u drugu državu biti neophodan negativan korona test, ne stariji od 72 sata, što je izazvalo burne negativne reakcije jer bi to znatno poskupjelo i zakomplikovalo odlazak na put.

Kada se uvidjelo da bi ta mjera, vjerovatno, donijela mnogo više ekonomske štete nego zdravstvene koristi, već je najavljeno da, kada je u pitanju naš region, neće biti potrebni korona testovi.

Crnogorski zvaničnici, međutim, nakon što je prošla opasnost po zdravlje, veoma sporo i šturo odgovaraju na brojna pitanja i dileme koje se tiču “postkorona” perioda, tako da crnogorski građani i turistički poslenici, od predstavnika susjednih država saznaju o situaciji u Crnoj Gori.

To je bio slučaj i sa najavljivanim negativnim korona testovima prilikom ulaska u državu.

Od početka juna biće ukinuti testovi za ulazak u Crnu Goru, Grčku, Tursku, Bugarsku, pa čak i Egipat, kazao je juče Aleksandar Seničić, direktor Jute, nacionalne asocijacije turističkih agencija u Srbiji i time potvrdio najavu našeg portala od prošle sedmice koju smo, nezvanično, dobili od izvora bliskih Nacionalnom koordinacionom tijelu. Tada nam je rečeno da će Crna Gora, vjerovatno, zahtijevati negativne korona testove isključivo za državljane “rizičnih” država. 

Na direktna novinarska pitanja, zvaničnici uglavnom odgovaraju da če “na vrijeme” saopštiti građanima informacije koje treba da znaju.

Mjeriće se temperatura i insistirati na poštovanju drugih mjera, ali – šta ukoliko se ipak desi da se neki turista razboli od korone u Crnoj Gori ili naš državljanin u inostrantvu?

POTVRĐENO: Za Crnu Goru turistima neće trebati negativni korona testovi

CRNA GORA OTVARA GRANICE POČETKOM JUNA: Negativan korona test samo za državljane “rizičnih” država?

Da li će polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokrivati troškove liječenja ako se na putu zarazite koronom?

Odgovor je u najkraćem – ne.

Polisa osiguranja pokriće troškove ispitivanja, dijagnostikovanja i drugih neophodnih medicinskih tretmana do momenta dijagnostifiovanja korona virusa. Poslije toga obaveze osiguranja prestaju jer je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa korona.

Onoga momenta kada se proglasi kraj pandemije, mijenjaće se i uslovi osiguranja.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), rekao je da nije novost da putno osiguranje ne pokriva neke vrste liječenja od nekih virusa.

“Ne postoji osiguranje koje zbog proglašene pandemije pokriva ovu vrstu bolesti. Važno je da turisti znaju da standardna polisa osiguranja pokriva kompletnu njegu do momenta kada se dijagnostifikuje da imate korona virus, čak i testiranje koje bi se obavilo na licu mjesta”, rekao je on.

Ako se ispostavi da ste pozitivni, ostaje još da se utvrdi da li ćete biti deportovani u karantin u svoju zemlju, ili ostajete na trenutnoj destinaciji.

Za crnogorske državljane u inostranstvu to će zavisiti od toga kako je to regulisano u državi u koju su otputovali.

Kako će to biti organizovano u Crnoj Gori za inostrane turiste još uvijek se ne zna.

Kako portal “Volim Podgoricu” nezvanično saznaje, za ovakve mogućnosti razmišlja se o karantinskim prostorima, jednom na primorju, i drugom na sjeveru.

“Naravno, nastaviće se sa upornim apelima za poštovanje mjera  pa se nadamo da za tim neće biti potrebe, ali ukoliko bude, sve će biti organizovan”, kaže naš sagovornik.

V.R.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com