SEKULIĆ: Ako bude potrebe, ukinućemo neradnu nedjelju - Volim Podgoricu

SEKULIĆ: Ako bude potrebe, ukinućemo neradnu nedjelju

Crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da resorno ministarstvo kontinuirano prati efekte uvođenja neradne nedjelje, kako na zaposlene, tako i na trgovce, uključujući posljedice koje je korona virus izazvao na poslovanje trgovaca, te da će, ukoliko ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim, pritupiti izmjenama zakona.

Ukidanje neradne nedjelje tražila je Unija poslodavaca zbog kako su neveli ublažavanja posljedica krize izazvane korona epidemijom, dok je Savez slobodnih sindikata oštro protestovao tvrdeći da bi to bio ogroman korak unazad i nepoštovanje radničkih prava.

” U oktobru prošle godine nedjelja je uvedena kao neradni dan u sektoru trgovine, osim u propisanim izuzecima. Cilj uvođenja ove odredbe je unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori u sektoru trgovine, kako bi se, u skladu sa odredbama Zakona o radu, omogućilo zaposlenima pravo da sedmični odmor koriste nedjeljom”, kazala je Sekulić u intervjuu za Dnevne novine i dodala da je neosporna činjenica da koronavirus nije jednako uticao na poslovanje svih trgovaca, s obzirom da je značajan dio njih bio u mogućnosti da radi i ostvaruje prihode, ponekad čak i u uvećanom obimu.

“S tim u vezi, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim, pristupiće se izmjenama zakona. Pratimo situaciju, osluškujemo, ne želimo da djelujemo ishitreno.

O posljedicama koronavirusa na našu ili bilo koju drugu ekonomiju, kako je istakla, još je rano govoriti.

“Kroz implementaciju prvog i drugog seta mjera, u velikom dijelu uspjeli smo da minimalizujemo negativne posljedice za većinu sektora. Očekujemo da će i treći set ekonomskih mjera, na kojem ovih dana predano radimo, dati rezultate”, napomenula je Sekulić koja najveće šanse za oporavak crnogorske ekonomije vidi u nastavku realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

Vlada je do sada odobrila oko 13.260 zahtjeva za subvencije i u tu svrhu su iz budžeta isplaćene, ili su trenutno u procesu isplate, bruto zarade za oko 56.000 zaposlenih u ukupnom iznosu od oko 14,5 miliona eura, kazala je u intervjuu za Dnevne novine ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Prema njenim riječima mijenjaće se zakon, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com