Home / NOVOSTI / Hronika / Crnogorski Eskobar pomagao kradljivcu Sezanove slike vrijedne 100 miliona da POBJEGNE IZ BEČA

Crnogorski Eskobar pomagao kradljivcu Sezanove slike vrijedne 100 miliona da POBJEGNE IZ BEČA

Bobet Nedeljkovski (48), osuđeni kradljivac slike Pola Sezana, dok se skrivao od srpskog pravosuđa, sarađivao je s klanom narko-bosa Majkla Dokoviča (61), optuženim za šverc kokaina, i članovi ove grupe trebalo je da ga prevezu na Balkan.

Bobet je u Srbiji osuđen na pet godina zatvora zbog krađe
Bobet je u Srbiji osuđen na pet godina zatvora zbog krađe

Nedeljkovski je u žižu javnosti dospio u aprilu 2012. godine, kada su pripadnici Uprave kriminalističke policije i Žandarmerije u Beogradu uhapsili četvorku osumnjičenu za krađu slike Pola Sezana “Dječak u crvenom prsluku”, procijenjene na sto miliona evra, a ukradene četiri godine prije toga iz muzeja u Cirihu.

Ubrzo je Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo svu četvoricu da su od 2008. do 11. aprila 2012. kao članovi organizovane kriminalne grupe iz evropskih galerija krali slike i prenosili ih na teritoriju Srbije, odakle su ih sami ili preko posrednika od vlasnika umjetničkih djela zahtijevali naknadu radi povraćaja ukradenih slika. Ako ne bi uspjeli u tome, slike su nudili na prodaju zainteresovanim kupcima.

Majkl Dokovič
FOTO: SCREENSHOT/ LINKEDIN / SCREENSHOT Majkl Dokovič

Prema saznanjima “Blica”, Nedeljkovski, koji pored srpskog ima i holandsko državljanstvo, preostali dio kazne nije odslužio, jer je bio nedostupan srpskom pravosuđu. Njegovo ime se nije pojavljivalo ni u kakvim istragama, ni domaćim ni međunarodnim, sve do raskrinkavanja grupe Majkla Dokoviča. Naime, kako je objavio zagrebački “Jutarnji list”, navodeći detalje optužnice Ureda za suzbijanje kriminala i korupcije, Petar Šarac, najbliži Dokovičev saradnik, preko “vozača” organizovao je prevoz Nedeljkovskog iz Beča, ali ih je na granici policija zaustavila i uhapsila kradljivca Sezanove slike. Da li je uhapšen po potjernici i da li je sada u pritvoru u Hrvatskoj, nije objelodanjeno, jer nije u zatvoru u Srbiji gdje treba da odluži ostatak kazne.Kada su se Šarac i Nedeljkovski zbližili, kao ni da li su u možda sarađivali u nekim kriminalnim poslovima, pa možda i u švercu kokaina, za sada nije utvrđeno.

Učestvovao u sudaru 2017. godine

Interesantno je da je Bobe Nedeljkovski bio ugruvan u sudaru sa automobilom Konstatina Terzića, sina Zvezdana Terzića, u februaru 2017. godine u centru Beograda, Iako je bio lakše povrijeđen, odbio je da ga Hitna pomoć odveze u Urgentni centar. Iz kog razloga nije prihvatio medicinsku pomoć, može se naslutiti.

Blic

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com