U Covid porodilištu na svijet došlo 18 beba - Volim Podgoricu

U Covid porodilištu na svijet došlo 18 beba

U posljednja dva mjeseca, od kada je u Crnoj Gori proglašena epidemija novog korona virusa, u Covid porodilištu u bolnici Kodra rođeno je 18 beba, od kojih nijedna nije bila pozitivna, kazao je Vikend novinama ginekolog Igor Gogić.

Specijalizovano porodilište, izdvojeno iz Kliničkog centra i smješteno u privatnoj bolnici u Podgorici, od prvog dana epidemije prima sve trudnice pozitivne na korona virus. Osim potvrđenih slučajeva, u njega su upućivane i trudnice sa sličnim simptomima, i to specijalnim vozilom u pratnji policije.

O njima se u Kodri prvenstveno brine doktor Gogić sa svojim timom, koji tvrdi da se njihov radni dan mnogo ne razlikuje od onoga u redovnim uslovima trijaža na prijemu i organizacija ekipe ukoliko se radi carski rez.

“S obzirom na to da je porodilište u pitanju, tu je više posla noću nego tokom dana. Imali smo pomoć kolega sa drugih odjeljenja ako nam je bila potrebna konsultacija druge specijalnosti, a bilo je i toga jer su to uglavnom bile trudnice koje nijesu pratile trudnoću kod nas, pa samim tim i sa određenim procentom komorbiditeta hemoroidi, urinarne infekcije, proširene vene. Posebno bih istakao pomoć odjeljenja anestezije koje je uvijek bilo na raspolaganju u slučaju bilo kakve hitnoće i potrebe uspavljivanja pacijenta, mada je ta saradnja postojala i u normalnim okolnostima”, navodi Gogić.

Samo jedna porodilja pozitivna

Od početka epidemije u Kodri se porodilo 18 žena, a iako su bili organizovani ambulanta i stacionar za trudnice oboljele ili sa simptomima sličnim Covidu, nije bilo onih koje su sa virusom održavale trudnoću u bolnici.

“Bio je jedan slučaj u Tuzima, trudnica u 13. nedjelji trudnoće koja je, igrom slučaja, već bila moj pacijent, ali kako je trudnoća bila uredna ona je mirovala kod kuće uz svakodnevnu telefonsku konsultaciju sa mnom. Pošto je sve bilo u redu, nije dolazila kod nas. Ona je preležala Covid i sada je, hvala Bogu, sve u redu i sa njom i plodom”, rekao je Gogić.

Prvi porođaj obavljen je 6. aprila. Tada je porođena trudnica iz Bara koja je bila pozitivna na korona virus, dok kod bebe on nije utvrđen.

“Porođaj smo obavili carskim rezom, jer je žena i prethodno tako porođena. Sve je proteklo uredno, kako intra tako i postoperativno. Beba nije bila pozitivna na korona virus. Oprema koju smo koristili bila je adekvatna za zaštitu, a angažovani su, uz mene, bili kolega ginekolog i anesteziološka ekipa. Takođe, treba istaći i ulogu babica koje su podnijele veliko breme u realizaciji ovog projekta koji je za sve nas, naravno, bio nešto novo”, ukazuje Gogić.

Zanimljivo je da je prvi porođaj ujedno i jedini za sada potvrđeni slučaj korona virusa u Covid porodilištu. Ostali su, kaže Gogić, bile žene iz izolacije koje su u užoj porodici imale zaražene članove, trudnice iz karantinskih područja i one kod kojih je na osnovu simptoma epidemiolog posumnjao da mogu biti suspektne na Covid infekciju.

“Osim prvog slučaja za koji smo znali i sve druge trudnice smo dočekivali spremno sa opremom, ali su uzorci koje smo im uzimali na licu mjesta potvrdili da su sve bile negativne. Doduše, rezultat je stizao sjutradan ujutro, pa je oprez bio povećan. Takođe bih istakao da smo i sve trudnice iz karantinske regije Tuzi unaprijed uzorkovali i sve su bile negativne, pa smo tu dodatno bili rasterećeni. Kao što vidite, sve su to neke mjere prevencije koje smo u hodu uvodili”, naglašava Gogić.

Iz karantina na porođaj

Jedna od 18 trudnica koja se porodila u Covid porodilištu je D.Š. iz Tuzi. Ona je na svoj treći porođaj došla iz karantina, a za Vikend novine kaže da, uprkos cijeloj situaciji izazvanoj korona virusom, ima pozitivno iskustvo sa porođajem.

“Nije mi bilo svejedno. Kako se termin porođaja bližio, postajala sam sve više nervozna jer sam se plašila šta će biti sa mnom i bebom i kako će sve proteći. U sekundi mi je sto pitanja prolazilo kroz glavu, ali hvala Bogu i dobrom timu ljekara i babica, sve je prošlo kako treba”, navodi ona.

Budući da je živjela u karantinskom području, ona je bila na spisku trudnica čiji je porođaj planiran u Kodri. Komunikaciju sa doktorom ostvarila je par dana prije porođaja, nakon čega je testirana na koronu. U bolnici se prvi put srela sa doktorima i medicinskim osobljem koji su je porodili, a pozitivna atmosfera pomogla joj je da, kako ističe, ne misli na epidemiju.

“Iako im se vidio umor u očima, doktori i medicinsko osoblje su nas dočekivali s osmijehom na licu. U trenutku porođaja i tokom boravka u bolnici, u kojoj sam ostala 24 sata, nijesam znala šta se dešava van vrata ustanove. Svi su bili ljubazni i gostoprimljivi, pa nijesam imala osjećaj da ima ikakvog karantina, kao ni da virus uopšte postoji, na čemu sam neizmjerno zahvalna”, zaključuje trudnica iz Tuzi.

Poziv pobijedio strah

Da nije svejedno raditi u uslovima epidemije, potvrđuje i doktor Gogić, koji s druge strane ipak ističe da, i pored nepoznanica koje prate novi virus, nije bilo straha.

“Iskreno, za sve nas ovo je bilo novo iskustvo jer smo se sreli sa nečim nepoznatim od čega je strijepio cijeli svijet u tom momentu. Ipak, to je naš posao, a pacijenti nijesu neprijatelji da bismo se mi plašili njih. Takođe, s obzirom na zavidan nivo organizacije u našoj zdravstvenoj ustanovi, za koji je zaslužan menadžment, počev od arhitektonike porodilišta, asepse i antisepse, opreme koju smo koristili, činjenice da smo svi imali obezbjeđen smještaj i hranu u hotelu, za vrijeme rada sa takvim pacijentima shvatiš da je neko stručan to sve osmislio, te da je tvoj rizik da se zarazis ili ugroziš nekoga skoro pa nula”, poručuje Gogić.

Lažni simptomi

U karantinu se početkom aprila našla i trudnica Ardijana Markaj, koja je stanovnica Vrela Ribničkih. To podgoričko naselje u jednom trenutku bilo je najveći karantin u Crnoj Gori.

Ona je kao trudnica, zbog povišene tjelesne temperature, iz KCCG upućena u Kodru, a kasnije se ispostavilo da nije pozitivna.

“Nijesam bila uplašena jer sam bila sigurna da nijesam bila u kontaktu sa osobom koja ima virus. Iz Kodre sam se vratila u karantin, u kojem mi je bilo dosta teško, ali je danas sve u redu i iščekujem porođaj”, rekla je Vikend novinama.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com