DAKIĆ: Učešće vojnika u litijama je ispoljavanje POLITIČKIH UVJERENJA, a to nije dozvoljeno - Volim Podgoricu

DAKIĆ: Učešće vojnika u litijama je ispoljavanje POLITIČKIH UVJERENJA, a to nije dozvoljeno

Za bavljenje politikom nema mjesta u Vojsci i neću dopustiti da se pripadnicima Vojske manipuliše u političke, vjerske, nacionalne i bilo koje druge svrhe, poručio je u intervjuu za Pobjedu načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general Dragutin Dakić. On je rekao da je i dalje pri stavu da pripadnici Vojske ne mogu učestovovati u litijama jer su one izraz protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti što je “izraz političke volje”, a, kako je kazao, učešće na protestima bi bilo javno ispoljavanje svojih političkih uvjerenja, što nije dopušteno propisima.

On je kazao i da je jedan pripadnik VCG suspendovan je nakon učešća u litijama.

“Pomenuti pripadnik je privremeno udaljen s dužnosti. Svi pripadnici Vojske Crne Gore dužni su da se ponašaju u skladu sa kodeksom, koji propisuje da službu vrše u skladu sa Ustavom 1 zakonom. Vojna profesija podrazumijeva specifičan način života, u službi države i njenih građana, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Bez obzira na lična politička uvjerenja, vojnik mora da bude neutralan i nepristrasan. Za bavljenje politikom nema mjesta u vojsci”, kazao je Dakić.

“Svaki pripadnik Vojske Crne Gore predstavlja Vojsku i kada je van dužnosti i ne nosi uniformu, zbog čega je obavezno da se pridržava etičkih principa i, naravno, poštuje i voli svoju državu. Ranije sam već naglasio, to ću ponoviti neću dopustiti da se pripadnicima Vojske manipuliše u političke, vjerske, nacionalne i bilo koje druge svrhe.

Kako je svaki zakon, pa i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti izraz političke volje, učešće na protestima bi bilo javno ispoljavanje svojih političkih uvjerenja, što nije dopušteno propisima.

Svako ponašanje koje se kosi s kodeksom i zakonom biće sankcionisano, kako je i propisano”, kazao je Dakić.

Dakić je podsjetio da je Vojska angažovana u borbi protiv Covid 19 virusa te da upravo u ovakvim, kritičnim situacijama, kapaciteti Vojske dolaze do izražaja.

“VCG je institucija koja i postoji da bi pomagala svojim građanima i državi u teškim momentima, a borba protiv korona virusa je upravo takav trenutak. Iako je ta prijetnja bila nova i nepoznata, zahvaljujući dobroj organizaciji i obučenom ljudstvu odgovorili smo uspješno svim izazovima koji su bili u našoj nadležnosti.

Samo podatak da su pripadnici Službe hemijsko, biološko, nuklearne odbrane (HBRNO) dekontaminirali preko 800 vozila i 570.000 metara kvadratnih površina govori o obimu angažo vanja, a to je samo dio urađenog. Naši pripadnici su danonoćno čuvali karantine, održavajući profesionalan odnos s građanima koji su se nalazili unutra, ali i izlazili im u susret kada god je bilo to moguće”, kaže Dakić.

Na pitanje da li očekuje da će biti potrebe za angažovanjem Vojske, ukoliko dođe do novih protesta i litija, Dakić kaže da je Vojska Crne Gore institucija koja je organizovana kao odbrambena snaga koja, kako kaže,  brani nezavisnost, suverenost i državnu teritoriju Crne Gore, u skladu sa Ustavom i zakonom o Vojsci Crne Gore i njen rad se nalazi pod demokratskom i civilnom kontrolom.

“Dakle, VCG djeluje isključivo u okviru zakona i Ustava, gdje je jasno propisano kada, kako i po čijoj naredbi može biti angažovana. Napominjem, mi smo posvećeni i naš rad zasnivamo na zaštiti svih građana i države Crne Gore”, kazao je Dakić.

 

 

 

 

 

2 komentara

  1. Po tebi crkva je politicki subjekt ?
    Isus , sveci , biblija , vjerski obicaji , to su partija , partijska okupljanja i partijski program jel ?

    Hrišćanstvo je najveca većina prihvatila i praktikovala pre nego je i razmisljala o vojsci.
    Gluplja izjava nije mogla da se da.
    Znaci vojnik nema pravo na praktikovanje vjere i običaja ?
    Vjerovatno vojnik po tebi ne smije ni da gleda sve tv kanale , prica sa onima koji vama ne odgovaraju , vojnik ispade samo drzavni instrument bez duše , bez slobode !

  2. Korisničko ime@ moraš shvatiti da su svi tvoji napori da opravdaš relilgiju sasvim pogrešni. Čovjek je prenio ono što mu je rekao njegov vrhovni Bog kod kojeg ide na poklonjenje i kojemu se moli. Nekad je njegova želja sendvič a nekada sok. Ponekad se drzne i zatraži obadvoje. Zamalo da zaboravim ime njegovog Boga. Nije to ni Jehova ni Jahve a nije ni Adonaj. Ime njegovog Boga je Milo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com