DANAS JE DAN MLADOSTI: Ovaj dan je proslavljan SPEKTAKULARNIM sletom, a Titu su svi obećavali “bratstvo i jedinstvo” (VIDEO) - Volim Podgoricu

DANAS JE DAN MLADOSTI: Ovaj dan je proslavljan SPEKTAKULARNIM sletom, a Titu su svi obećavali “bratstvo i jedinstvo” (VIDEO)

Širom bivše Jugoslavije 25. maj masovno se slavio kao Dan mladosti i rođendan predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Simbol ovog dana bila je štafeta mladosti, koja se doživotnom predsedniku SFRJ predavala na stadionu JNA. Ovom spektakularnom događaju prethodili su mjeseci pripreme, kao i nošenje Štafete od Vardara pa do Triglava.

Štafetu su trčeći nosili učenici, studenti, mladi ljudi, i predavali je jedni drugima, a to je bila velika čast i priznanje. Najbolji među najboljima štafetu je predavao Titu na svečanosti 25. maja.

U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12.500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15.000 potpisa omladine Šumadije.
Titova štafeta 1957. godine postaje Štafeta mladosti. Prva Štafeta mladosti krenula je iz Kumrovca, Titovog rodnog mjesta. Na putu dugom 3.500 kilometara prošla je kroz sve republike, kroz mnoga manja mjesta i veće gradove u kojima je svečano dočekivana uz specijalno organizovan program.

Štafeta mladosti je svake godine polazila iz drugog mjesta i iz druge republike, i uvijek masovno dočekivana širom nekadašnje Jugoslavije.

U vrijeme dok je štafeta obilazila državu mediji su pratili svaki njen korak i lokaciju, kako bi narod u bilo kom momentu mogao da zna gdje se ona nalazi. Glavni slogan svakog “Dana mladosti” glasio je poklikom: “Mi smo Titovi i Tito je naš!”

Nakon Titove smrti Štafeta mladosti se i dalje nosila sa sloganom “I poslije Tita Tito” i to sve do 1987. godine, a najsvetije obećanje Titu tokom 42 godine nošenja štafete bilo je da ćemo čuvati “bratsvo i jedinstvo svih naroda i narodnosti”.

Samo par godina nakon prestanka nošenja štafete, ovo obećanje je nestalo u krvi.

A.K.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com