NA DANAŠNJI PRAZNIK PRAVOSLAVCI NE JEDU MESO, NITI PALE SVIJEĆU: Evo zbog čega, danas slavimo svetu mučenicu Glikeriju - Volim Podgoricu

NA DANAŠNJI PRAZNIK PRAVOSLAVCI NE JEDU MESO, NITI PALE SVIJEĆU: Evo zbog čega, danas slavimo svetu mučenicu Glikeriju

Pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetoj mučenici Glikeriji, koja je bila pozvana da za vrijeme nečastivog cara Antonina prinese žrtvu idolu Dijevom.

Nacrtala je krst na svome čelu, pa kad je namjesnik carski upitao gdje je njena lampada (jer su svi nosili lampade – lampe u rukama), Glikerija je pokazala krst na čelu i rekla – Ovo je moja lampada. Po njenoj molitvi, grom je udario u idola i razbio ga u komade. Zbog ovoga je bačena u tamnicu kako bi umrla od gladi. Ali, anđeo božji joj se javljao i davao joj nebesku hranu.

Kada je posle izvjesnog vremena namjesnik otvorio tamnicu da provjeri da li je umrla, iznenadio se kad je video Glikeriju živu, zdravu i svijetlom obasjanu. Zatim je baciše u peć ognjenu, ali je ostala nepovrijeđena od ognja. Stojeći usred ognja, ona je hvalila Gospoda, spominjući čudo na tri otroka u peći vavilonskoj.

Najzad je bila bačena pred lavove, i pomolivši se Bogu, ova sveta djevica predala je dušu svoju Gospodu, za koga je junački pretrpjela mnoge muke. Glikerija je preminula 177. godine. Iz njenih moštiju poteklo je miro, kojim su se liječili bolesnici od najtežih bolesti.

Na današnji dan ne sprema niti jede meso, jer se vjeruje da se tako spriječava bolest. Danas se takođe izbjegava paljenje vatre posle podneva, u selima se ne lože peći niti pale svijeće.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com