PREMIJERSKI SAT: Markovića pitaju o hapšenju Joanikija, napadima na manjine, EU integracijama… (UŽIVO) - Volim Podgoricu

PREMIJERSKI SAT: Markovića pitaju o hapšenju Joanikija, napadima na manjine, EU integracijama… (UŽIVO)

Svi pokušaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti i građanskog društva Crne Gore – uzaludni su i svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom, odlučno i efikasno – saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković.
Odgovarajući na Premijerskom satu na pitanje Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista kakav je odgovor Vlade na sve češće pokušaje vanjskih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore Premijer je kazao da pokušaji nijesu ništa češći  već su sada samo vidljiviji jer su odraz panike od novog neminovnog poraza, i svijesti o neuspjehu destrukcije, destabilizacije i nervoze jer uspjeh naše politike leži u razvoju i evropskim demokratskim standardima, čemu su oni odavno okrenuli leđa.
„Svi pokušaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti i građanskog društva Crne Gore – uzaludni. Uzaludniji nego nasrtaji (Namjerno kažem nasrtaji, a ne pokušaji, jer su pokušaji blaga riječ za sve sa čime smo se suočavali) 1997/98, i oni 1999/2000, i oni 2006. i oni 2016. A reći ću Vam i zašto. Zato što je u tim godinama, posebno prošlog vijeka, Crna Gora bila najmanje razvijena zemlja bivše Jugoslavije. Zemlja nedostatne saobraćajne i ukupne infrastrukture, administrativno neizgrađena, sa centrima upravljanja koji su uvijek bili van naše teritorije. Zemlja ekonomski zapostavljena, sa stalnim nastojanjima njene kulturne i državne marginalizacije. Ali sa voljom i odlučnošću da svoju sudbinu uzme u svoje ruke, i ispravi istorijsku nepravdu na način što će povratiti svoju nezavisnost. Još davne 1997. godine, odlučili smo da naš put neće biti put sukoba, konfrontacije i borbe za tuđe ideale. Već put razvoja i prosperiteta za dobro svih naših građana. To opredjeljenje se u deceniji koja je uslijedila dograđivalo do one tačke koja je presudila da sudbonosno DA svojoj državi odjekne toliko snažno i odlučno, da ga je pozdravio cijeli demokratski i civilizovani svijet. I nije to bio prkos nikome, niti pobjeda bilo koga. U današnjim vremenima, u savremenoj Crnoj Gori – ne može i ne smije biti pobjednika i pobijeđenih“ – kazao je predsjednik Vlade.
Premijer je rekao da je naša zemlja, uz sva protivljenja postala članicom NATO-a i da to nije samo stvar političkog i vojnog savezništva, već suštinska zaštita naše teritorije i granica, koju garantuju najmoćnije država svijeta i potvrda izgrađenosti naših unutrašnjih kapaciteta i zrelosti institucija.
„Svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom. Odlučno i efikasno. Jer Crna Gora nije ono što je bila prije deset ili dvadeset godina. Jer Crna Gora na globalnoj sceni nije više ni sama ni sebi prepuštena“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.
Premijer je kazao da o Crnoj Gori na koju su se ustremili, govore naši rezultati.
„Govori turistički sektor kroz povećanje broja hotela visoke kategorije sa 31-og u 2006. godini na 141 hotelski objekat u 2016., tj. na 208 hotela najviše kategorije koliko imamo sada. Dakle, skoro sedam puta više. Govori, od dominantno uvoznog – današnji izvozno orijentisan sektor energetike u kome su, samo u ovom mandatu za oko 12% povećani proizvodni kapaciteti, kao i podmorski kabal prema Italiji – najveća energetska infrastruktura na Mediteranu, vrijedna preko milijardu eura.  Govori saobraćajna infrastruktura u koju je uloženo preko 620 miliona eura, od čega trećina od tog novca u mandate ove Vlade. Ne računajući autoput, kao ne samo graditeljski, nego i vrijednosni i simbolički amblem i ponos sadašnje Crne Gore. Govori infrastuktura u svakoj opštini u koju je zajedno sa sredstvima za izgradnju saobraćajnica uloženo preko milijardu i dvjesta miliona eura državnog novca. I da ne nabrajam, jer se razvoj osjeća u svakom damaru. Jer ga građani vide, i jer ga podržavaju, na koju god stranu svijeta da se okrenemo. Sa svim što je usmjereno protiv Crne Gore borimo se napretkom i razvojem. Zbog toga sam govorio o ovim činjenicama. Gledajući u budućnost. Da našim građanima bude bolje“ – kazao je premijer Duško Marković.

Pitanja  poslanika: 

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević pitaće premijera Duška Markovića na premijerskom satu sa koliko novca su Milo, Blažo i Aco Đukanović, kao i Ana Kolarević, pomogli građane i državu u doba korone.

U ime posebnog kluba poslanika, Goran Danilović je pitao premijera na koji napad je mislio kad je 14. maja na vanrednoj konferenciji izjavio da je Crna Gora izložena brutalnom napadu koji može imati nesagledive posledice po zdravlje građana, te koji pojedinac, grupa ili organizaci ja je pokrenula te brutalne napade.

“Da li ste, s tim u vezi, Vi sredili da nakon svetovasilijevskog hoda ulicama Nikšića bude priveden vladika Joanikije, kao i osam sveštenika, uz naređenje da episko budimljansko-nikšićki po svaku cijenu bude „transportovan” policijskom „maricom” pitao je Danilović.

Poslanica Danijela Pavićević je u ime kluba SNP-Demos pitala šta je Vlada konkretno uradila na planu sprovođenja reforme javne uprave koja podrazumijeva racionalizaciju zaposlenih u lokalnim samoupravama i državnoj upravi. Tražila je i da joj se dostave primanja za svakog izvršnog direktora, člana i predsjednika borda direktora svih firme koje su u većinskom vlasništvu države i isti podaci za sve nezavisne regulatore.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić pitao je predsjednika Vlade o zamrznutom putu ka Evropskoj uniji i „potrošenom povjerenju kod evroatlantskih partnera koji prim jećuju da crnogorska vlast više simulira nego što sprovodi reforme“.

“Šta planirate da preduzmete kako bi se zaustavili svima vidljivi i očigledni, međunarodno potvrđeni negativni trendovi u društvu koji zlonamjerno proizvode velike posledice po njegovu stabilnost, dalji napredak na putu ka EU, ukupan proces demokratrske konsolidacije i posledično prema svemu tome ekonomsko-socijalni status”, interesuje Krivokapića.

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović tražio je od premijera komentar na učestale incidente tokom kojih se, kako tvrdi, ispoljava šovinizam prema pripadnicima nacionalnih manjina u Crnoj Gori.

U ime kluba poslanika SD i LP, Andrija Popović je pitao kako Vlada planira da zadrži pozitivan trend stvoren u poslednje vrijeme na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, smanjenja saobraćajnih nesreća, ali i oporavka ekološkog stanja države.

Odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Demokratskog fronta o tome koliko novca je donirao predsjednik Crne Gore Premijer je rekao da mnogim donatorima ne znamo imena i adrese te da doprinos našoj zajedničkoj borbi nije bio samo materijalni.
„Građani Crne Gore odgovorili su trenutku i izazovu i na mnoge druge načine. Niko od njih nije uslovljavao taj doprinos ličnom promocijom ili pojedinačnom zahvalnošću, pa su imena nekih ostala bez medijske afirmacije. Ali nijesu ostala bez naše zahvalnosti i pamćenja. Dakle, veliki broj građana odlučio se za anonimnu podršku. Primjera radi, preko 50% donatora koji su pomoć uputili preko portala www.coronainfocg.me, nije željelo da svoje ime stavi u prvi plan. Jer im je u prvom planu Crna Gora i njeno dobro! Riječju: pomogli su svi, poslaniče Kneževiću, koliko su mogli ili koliko su smatrali da treba. Naše je bilo da u ime onih koji su pomoć uplatili, i u ime građana koje predstavljamo, pomoć iskoristimo namjenski. To smo i učinili, i pomoć će biti usmjerena zdravstvenom sektoru i dugoročnim potrebama jačanja medicinskih kapaciteta, prvenstveno radi izgradnje neophodnih klinika. Dakle – usmjerena građaninu i očuvanju njegovog zdravlja. I konačno, poslaniče Kneževiću, vjerujem da Vi kao osvjedočeni humanista prije svega, a i vrstan poznavalac jezika – znate smisao riječi donacija. To je nadasve lični čin! Stoga meni ne pada napamet da Vas pitam recimo koliko ste Vi novca donirali za borbu naše države protiv Koronavirusa. Koliko je donirala Vaša porodica ili rođaci? Ili bilo kojeg poslanika u ovoj sali, ili bilo koga drugog u Crnoj Gori i van nje – zaista mi ne pada na pamet da pitam da li je i koliko novca donirao. To bi zaista izlazilo iz okvira učtivosti i vaspitanja“ – kazao je predsjednik Vlade. Dodao je da svi donatori „imaju isto ime i prezime: humani ljudi, i ljudi velikog srca“.
„Humanost je u nama i ličnom činu, bez udaranja u talambase i samoreklamiranja. Tako to barem ja doživljavam“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.
A.K., V.M.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com