SADA ZNAMO PRECIZNO: Evo kako se ostvaruju SUBVENCIJE za novozaposlene - Volim Podgoricu

SADA ZNAMO PRECIZNO: Evo kako se ostvaruju SUBVENCIJE za novozaposlene

Preduzeća koja zaposle nove radnike u periodu od 1. aprila do 1. septembra ostvaruju subvencije na minimalnu platu i doprinose u iznosu od 70% na šest mjeseci, a ukoliko zaposleni radnik napusti posao prije isteka godine, poslodavac je obavezan zaposliti novog

Građani i firme koji žele da ostvare pravo na različite vrste subvencija zbog prevazilaženja ekonomskih posljedica korona virusa, nailaze na nedoumice i nejasnoće na koje – kako smo se i sami uvjerili – često nemaju odgovor ni knjigovodstvene agencije.

Jedna od njih je zapošljavanje novih radnika i subvencije koje se otvaruju po tom osnovu.

Iako u odluci Vlade piše da se subvencije ostvaruju za novozaposlene u periodu od šest mjeseci, počev od 1. aprila, u više knjigovodstvenih agencija su portalu “Volim Podgoricu” tvrdili da je taj rok samo do 1. juna.

Iz Ministarstva ekonomije su za naš portal potvrdili da važi upravo ono što piše u Odluci koja je objavljena i na sajtu Ministarstva, odnosno da se subvencije ostvaruju za ve novozaposlene sa evidencije rada do 1. septembra ove godine.

“U Programu pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19 jasno je navedeno da se subvencije za novo zapošljavanje daju privrednim subjektima koji:
• nijesu smanjili broj zaposlenih u odnosu na februar 2020. godine,
• evidentiraju nove zaposlene u periodu od šest mjeseci počev od 1. aprila 2020. godine (a koji nijesu bili evidentirani kao zaposleni kod tog privrednog subjekta u januaru i februaru 2020. godine) i koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore u prethodnom mjesecu u odnosu na mjesec na koji se podnosi zahtjev”, navode iz Ministarstva ekonomije.

Maksimalan broj zaposlenih, kako pojašnjavaju,  za koje se može ostvariti subvencija po ovom osnovu jednak je razlici broja zaposlenih u mjesecu za koji se podnosi zahtjev i broja zaposlenih evidentiranih u februaru 2020. godine.

U informativnom flajeru MEK-a piše da su subvencije za novozaposlene radnike “do 70 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu” i “do 70 odsto neto minimalne zarade”. Da li odrednica “do 70%” znači da subvencije mogu biti i manje od 70 odsto, i ukoliko je tako, koliko manje, i od čega zavisi visina subvencija?

“Iznos subvencije se određuje u odnosu na vrijednost minimalne zarade utvrđene Odlukom o utvrđivanju minimalne zarade („Sl. list. CG“, broj 33/19), na način da se opredjeljuje iznos poreza i doprinosa srazmjerno ostvarenoj zaradi, u iznosu od 70% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 70% neto minimalne zarade. Iznos razlike do pune bruto zarade zaposlenog obezbjeđuje poslodavac.

Dakle, maksimalan iznos je 70% od minimalne zarade, a srazmjerno manje može biti isplaćeno samo u slučajevima kada novozaposleni nije angažovan u punom radnom vremenu.

Subvencija za novozaposlene se dobija za period od 6 mjeseci, pod uslovom da se privredni subjekat obaveže da će ove zaposlene evidentirati kao zaposlene najmanje 12 mjeseci od dana zasnivanja radnog odnosa.

Ukoliko zaposleni na osnovu čijeg angažmana se ostvari subvencija napusti radno mjesto prije isteka godinu dana, da li je poslodavac obavezan da zaposli drugog sa evidencije rada i “zatvori” krug od godinu dana?
Ukoliko poslodavac ne zaposli novog radnika do isteka godine, da li snosi sankcije i kakve? 

Poslodavac je u obavezi da zaposli drugog kako ne bi smanjivao broj zaposlenih ispod prijavljenog broja za subvencije. Ukoliko to ne odradi dužan je da primljene subvencije vrati, pojasnili su iz Ministarstva ekonomije.

 

V.R.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com