Apeluju KUPUJTE DOMAĆE, a u hrani domaćih proizvođača raste NIVO PESTICIDA - Volim Podgoricu

Apeluju KUPUJTE DOMAĆE, a u hrani domaćih proizvođača raste NIVO PESTICIDA

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simovićd kazao je juče, odgovarajući na polanička pitanja, da je od početka 2020. godine do 26. maja, ispitano je 1.618 uzoraka hrane na prisutnost rezidua pesticida, od čega je kod 57 uzoraka pošiljki iz uvoza, kao i kod 24 uzoraka domaćih proizvoda, utvrđen povećan nivo rezidua pesticida.

Simović je naveo da ovi podaci zabrinjavaju, s obzirom da je nivo rezidua pesticida povećan u domaćim proizvodima u odnosu na prethodnu godinu, te je naglasio da je u narednom periodu neophodan pojačan nadzor.

“Svaki držalac bilja dužan je da vrši kontrolu bilja koje proizvodi i odgovoran je za njegovu bezbjednost, kvalitet, kao i za njegovo zdravstveno stanje sa aspekta štetnih organizama bilja i rezidua pesticida. Takođe, dužan je da vodi evidenciju o svojim zasadima, datumima tretiranja pesticidima i što je najvažnije, da ispoštuje propisani period zabrane berbe nakon tretiranja pesticidima. Ovo znači da proizvođač mora da odgovorno pratiti svaku kulturu tokom proizvodnog ciklusa, a prije njenog stavljanja na tržište”, napominje Simović.

Do 26. maja ove godine, navodi Simović, od ukupno 232 analizirana uzorka hrane iz domaće proizvodnje, u 24 je utvrđen povećan nivo rezidua pesticida.

“Kroz službene kontrole pošiljki hrane iz uvoza ispitano je 1.298 uzoraka, od čega 973 voća i povrća i 325 ostale hrane. Od ukupnog broja uzoraka, u 57 je utvrđeno prisustvo rezidua pesticida iznad maksimalno dozvoljenih količina. Za ove pošiljke, 377 tona zabranjeno je za stavljanje na tržište Crne Gore. Kroz program monitoringa domaće proizvodnje, ispitana su 232 uzorka, od čega 193 voća i povrća i 39 ostale hrane. Od ukupnog broja u 24 uzorka prepoznato je povećano učešće rezidua pesticida, što je procentualno više u odnosu na prošlu godinu. Novo upozorenje, nova poruka za proizvođače i nova poruka za nadležne inspekcije da pojačaju unutrašnji monitoring”, ističe Simović.

Da je nivo rezidua pesticida povećan u hrani iz uvoza, ali i u domaćim proizvodima biljnog porijekla, pokazuje izvještaj Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove. Tokom aprila, fitosanitarna inspekcija je, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima, spriječila stavljanje na tržište 112.220 kilograma proizvoda iz uvoza. Od toga je zbog povećanog nivoa pesticida pesticida zabranjen uvoz 61,16 tone hrane.

Zbog prisustva pesticida uništena je jedna pošiljka paprike u količini od 931 kg, jedna pošiljka jagoda u količini od 1.002 kg, te jedna pošiljka mandarina u količini od 18.973 kg.

Sa granice je zbog pesticida vraćeno devet pošiljki paprike u količini od 12.573 kg, pošiljka tikvica u količini 509 kg, pošiljka jagoda u količini od 751 kg i četiri pošiljke paradajza u količini od 26.425 kg.

Zbog lošeg kvaliteta su uništene dvije pošiljke limuna u količini od 48.520 kg, zbog lošeg zdravlja bilja vraćena je jedna pošiljka sjemenskog krompira u količini od 1.000 kg, a za jednu pošiljku kukuruznog brašna u količini od 1.536 kg naređena je mjera u skladu sa Uredbom o informisanju.

Kada je riječ o unutrašnjoj kontroli tokom aprila, fitosanitarni inspektori uzeli su 26 uzoraka, prilikom čega su utvrđene nepravilnosti u tri slučaja.

Tokom aprila zbog prisustva pesticida inspekcija je uništila jednu pošiljku paprike u količini od 931 kg, jednu pošiljku jagoda u količini od 1.002 kg, te jednu pošiljku mandarina u količini od 18.973 kg. Takođe, sa granice je zbog pesticida vraćeno devet pošiljki paprike u količini od 12.573 kg, pošiljka tikvica u količini 509 kg, pošiljka jagoda u količini od 751 kg i četiri pošiljke paradajza u količini od 26.425 kg.

V.R.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com