Crna Gora za tri dana može proglasiti kraj epidemije - Volim Podgoricu

Crna Gora za tri dana može proglasiti kraj epidemije

Za tri dana Crna Gora bi mogla da proglasi kraj epidemije koronavirusa ukoliko ne bude novih slučajeva.

Nakon što je poslednji slučaj otkriven 4. maja to bi značilo da Crna Gora može da proglasi kraj epidemije prvih dana juna, pod uslovom da se ne pojavi neki novi slučaj.

Zvanično proglašenje kraja epidemije nije definisano zakonom ali je među strukom uobičajeno da se ona proglašava kada se tokom 28 dana niko u državi nije zarazio virusom, kazao je ranije epidemiolog Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

„Kada se radi o samom činu proglašavanja kraja epidemije, to u praksi ne znači da je rizik nestao, pa se moramo naučiti da i dalje živimo sa sveprisutnim rizikom obolijevanja od novog korona virusa, posebno imajući u vidu učestalost asimptomatskih nosilaca virusa“, naveo je on.

Direktor Instituta Boban Mugoša je takođe najavio mogućnost proglašenja konačne pobjede nad epidemijom za početak juna.

“Ako ne bude do 2. juna nijednog slučaja koronavirusa, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša.

Aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije u Crnoj Gori nema od 24. maja.

Od početka dešavanja ukupno registrovano 324 slučaja obolijevanja, 315 je oporavljenih i nažalost devet smrtnih slučajeva.

1129 lica je trenutno pod nadzorom.

Prvi slučaj koronavirusa otkriven je 17. marta. Time je Crna Gora evidentirana kao posljednja država Evrope u koju je stigla korona.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com