“Žugić ostavio mala i srednja preduzeća na milost bankarima” - Volim Podgoricu

“Žugić ostavio mala i srednja preduzeća na milost bankarima”

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije, Raško Konjević pozvao je guvernera Centralne banke, Radoja Žugića, da podnese ostavku, navodeći da je porukom o drugom moratorijumu mala i srednja preduzeća ostavio na “milost” bankarima.

“Žugić je obavijestio javnost da je uspio da ‘dogovori’ drugi moratorijum na kredite poslovnih banaka i to na način da banke ne moraju da odobre taj aranžman, čak i ako klijenti ispune sve uslove moratorijuma”, naveo je Konjević u saopštenju.

Žugić je time, kako se dodaje, uputio jasnu poruku privrednicima da mogu ispuniti veoma stroge uslove, ali da to nikako ne znači da će dobiti odlaganje kredita.

“Mikro, mala i srednja preduzeća koja su okosnica crnogorske ekonomije i ubjedljivo najveći poslodavac, Žugić je ostavio na ‘milost’ bankarima”, smatra Konjević.

On je pitao šta još treba da se desi pa da Žugić podnese ostavku.

CBCG, kako je ocijenio Konjević, ili obmanjuje javnost ili se pravi “mrtva”, ali najčešće obezbjeđuje ekstra profite bankama na štetu građana i privrede.

“Nije dovoljno što se crnogorska privreda nalazi u velikim izazovima, već izgleda mora da se nosi i sa ovakvim genijalnim Žugićevim izumima. Guverner sa platom od preko pet hiljada EUR izgleda da teško može razumjeti muke malog i srednjeg biznisa koji jedva obezbjeđuju finansijsku održivost i zadržava radnu snagu, pa stoga i ne iznenađuje njegova bahatost da se hvali novim ‘moratorijumom’ nakon onog prvog koji će građane i privredu koštati preko 30 miliona EUR”, naveo je Konjević.

On smatra da tolika primanja i beneficije čine da Žugić izgubi dodir sa realnošću, pa nije čudo što se on još i javno hvali sopstvenim promašajima.

“Još se sjećamo kako je Žugić tokom korona krize obmanuo javnost tvrdeći da neće biti naplaćivanja kamata na kredite tokom perioda moratorijuma. Naknadno smo saznali da od toga nema ništa i da će se kamata itekako obračunati tokom takozvanog moratorijuma i naplatiti kroz uvećane rate u periodu nakon tri mjeseca”, naveo je Konjević.

On je dodao da se saznalo da će Žugićevo “dobročiniteljstvo” građani i privrednici koji su koristili moratorijum platiti bankama u iznosu preko 30 miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com