PAŽIN: Dijalog između SPC i Vlade biće nastavljen kad se za to ispune uslovi - Volim Podgoricu

PAŽIN: Dijalog između SPC i Vlade biće nastavljen kad se za to ispune uslovi

Dijalog između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti biće nastavljen kada se za to ispune uslovi, a uz postojanje volje obje strane moguće je naći obostrano prihvatljivo rješenje, kazao je ministar pravde Zoran Pažin.

Pažin je u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, naveo da konačan uspjeh tog dijaloga ponajviše zavisi od toga da li će obje strane u obnovljeni dijalog ući iskreno, u dobroj vjeri, uvažavajući argumente druge strane i bez političkih ultimatuma.

„Dijalog između SPC i Vlade biće nastavljen kada se za to ispune uslovi. Vlada sasvim izvjesno neće pristati na bilo kakve ultimatume, ali sa druge strane neće ni postavljati bilo kakve ultimatume sagovornicima“, rekao je Pažin.

Prema njegovim riječima, takođe treba povesti računa o tome da učestalo vrijeđenje i omalovažavanje institucija sistema nimalo ne doprinosi uspjehu tog dijaloga.

„Vjerujem da može drugačije. Ako postoji volja sa obje strane da se dođe do obostrano prihvatljivog rješenja, do takvog rješenja će se i doći“, naveo je Pažin.

Kako je kazao, svaki stav koji vodi zaključku da Vlada dijalog sa SPC vodi da bi minimalizovala energiju litija je jedna obična insinuacija, „kao što je jedna vrsta eufemizma nazivati političke proteste povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti litijama“.

Pažin je kazao da je u demokratskom društvu potpuno legitimno izražavati protest o bilo kom društvenom pitanju.

„Ali na tu vrstu političkog pritiska možete da dobijete jedino politički odgovor, a nama je potreban pravni dijalog, uz međusobno uvažavanje i uvažavanje argumenata druge strane“, rekao je Pažin.

Kako je poručio, za takav dijalog Vlada je bila spremna i prije donošenja Zakona, a spremna je i danas.

Odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Slavena Radunovića ko treba da snosi odgovornost zbog, kako je naveo, selektivnog odnosa policije i tužilaštva prilikom hapšenja prekršilaca mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, Pažin je kazao da je jednakost pred zakonom atribut pravne sigurnosti, bez koje je nezamisliva vladavina prava.

„Nemam baš nikakav problem da se složem sa konstatacijom da zakon treba da važi jednako za sve, da bude primijenjen jednako na sve i da posljedice kršenja zakona treba da budu u bitnom jednake prema svima“, rekao je Pažin.

Na pitanje poslanika DF-a Nebojše Medojevića kakav je stav Vlade o izvještaju Fridom Hausa, Pažin je odgovorio da su sa pažnjom i odgovornošću analizirali taj izvještaj.

„Problematične su određene činjenične nepreciznosti, koje po prirodi stvari nužno vode upitnim zaključcima“, naveo je Pažin.

On je kazao da se nada da će prvi naredni izvještaj imati mnogo povoljnije konstatacije po stanje demokratije u Crnoj Gori, jer za to ima mnogo argumenta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com