CRNOGORSKI POMORCI OGORČENI: Zaključani, čuva nas vojska a interventna nam prijeti “Spužem” ako se ne smirimo (FOTO) - Volim Podgoricu

CRNOGORSKI POMORCI OGORČENI: Zaključani, čuva nas vojska a interventna nam prijeti “Spužem” ako se ne smirimo (FOTO)

Crnogorski pomorci ogorčeni su, kako zbog mjera karantina koji ih čeka na povratku u domovinu, uprkos činjenici da su i po tri mjeseca bili izolovani na brodovima na otvorenom moru, tako i zbog nehumanih uslova u karantinskim prostorijama.

Pomorci ukazuju da turisti, koji dolaze zajedno sa njima, sa istih destinacija i sa istih aerodroma, mogu slobodno da uđu u Crnu Goru i nesmetano se kreću.

Nakon peticije koju su uputili pomorci iz karantina u Igalu i razgovora predstavnika Udruženja pomoraca a premijerom Duškom Markovićem, NKT je nešto ublažio mjeru karantina od 14 dana i donijelo odluku da crnogorski pomorci koji ulaze iz zemalja stope aktivnih slučajeva koronavirusa manje od 25 na 100.000 stanovnika, ne moraju po dolasku u Crnu Goru da idu u karantin niti u samoizolaciju.

Ako su se iskrcali sa broda na kojem su praktično mjesecima već bili u karantinu u državi koja ima stopu zaraženih veću od 25 na 100.000 stanovnika, ili u tranzitu do Crne Gore prošli kroz takvu zemlju što je najčešći slučaj, svi naši pomorci se po odluci NKT-a, moraju prisilno staviti u karantin u trajanju od 7 ili 14 dana.

Nezadovoljstvo pomoraca, ali i njihovih porodica i prijatelja, širi se društvenim mrežama, a mnogi ne štede riječi kritike na nelogične i, kako kažu, diskriminatorne mjere crnogorske Vlade kada su oni u pitanju.

U FB grupi Planeta Kotor, kotorski pomorci su objavili video snimke i fotografije iz karantina na Vučju, uz konstataciju da su uslovi u kojima provode dane u najmanju ruku nehumani.

Vaso Penda i Radoje Đurišić objavili su video snimke i fotografije iz karantina na Vučju, koji u praćeni opštim zgražavanjem i revoltom u komentarima.

“Da vidite đe su smjesteni pomorci i pod kojim uslovima. Zaključani, ne smijemo da izađemo, čuva nas vojska, dodje interventna da nam kaže da jedino izlaz za nas je “SPUŽ” ako se ne smirimo”, naveo je Penda i opisao gdje se nalaze:

“Jedna boca vode na nas trojicu, nemamo sto, nemamo stolicu, imamo četiri krevata, spojena, bez svjetla”.

Kapetan Petar Brakočevič iz Bara koji je na putu ka kući napisao je da neće pristati da ga smjeste u karantin.

Ukoliko se desi, kako kaže, štrajkovaće glađu.

“Uz dužno poštovanje prema doktorima, kao pomorac i čovjek zdravog razuma moram reći da je ova odluka blago rečeno nerazumna. Pomorac iz višemjesečne izolacije na brodu pri iskrcaju, ide pravo sa broda na aerodrom i onda je tokom puta ka Crnoj Gori na aerodromima u tranzitu. Po meni je sasvim svejedno da li je takav aerodrom u “zelenoj” ili “crvenoj” državi jer se na aerodromima mijenjaju putnici iz svih država – i onih koje imaju manje od 25 slučajeva Covida-19 na 100.000 stanovnika a koje NKT pušta da u Crnu Goru uđu bez karantina, i onih koje imaju više od toga. Pomorce su trebali po meni, tretirati kao da dolaze iz države “brod” koji ima 0 aktivnih slučajeva obolijevanja od 100.000, te shodno tome prema njima postupati. Ja se uskoro iskrcavam i poručujem da ću u karantin samo pod prisilom, nikako svojevoljno. A ako tamo dospijem, štrajkovaću glađu tih sedam dana i podstaći ću ostale pomorce da mi se pridruže. Nadam se da ce NKT ipak dozvati razumu i tretirati nas onako kako zaslužujemo”, napisao je Brakočević.

“Brod na kome sam kapetan, zajedno sa vrijednošću robe koju nosi u skoro 20.000 kontejnera koje transportuje, vrijedi i preko milijardu eura. Strani brodar uvažava naše kapetane kojima povjeri zapovjedništvo nad ovakvim jednim company asset-om, dok u Crnoj Gori naše vlasti u ovom trenutku ne cijene naše mišljenje i nas iste kada se vraćamo doma, strpaju u zatvor-karantin, nemajući u nas povjerenje da ćemo ispoštovati samoizolaciju u svojoj kući! Odlukom NKT-a turisti nemaju ove problem, iako dolaze zajedno sa nama sa istih aerodroma, stanica i destinacija”, navodi kapetan Brakočević.

V.M-A.K.

PROČITAJTE I OVO

BORBA URODILA PLODOM: Pomorci napuštaju karantin u Igalu

NOVA PRAVILA ZA POMORCE: Evo u kom slučaju će ići u karantin i na koje vrijeme

CRNOGORSKI POMORCI U KARANTINU OGORČENI: Tretiraju nas kao KRIMINALCE, da smo došli privatnim avionom šetali bi SLOBODNO (FOTO)

POMORCI UPUTILI PETICIJU VLADI: Sjutra sjednica NKT o zahtjevu da se na njih ne primjenjuje mjera karanitina

 

3 komentara

  1. Ajte junaci…ni da ste na dozivotnu osudjeni…Sto bi ste da lezite robiju ?
    15 dana ne mozete u hotelskoj sobi…

  2. Thank you for all your efforts on this web page. My daughter take interest in getting into investigations and it’s simple to grasp why. Almost all notice all concerning the compelling method you provide useful suggestions by means of this website and even increase contribution from other people on the issue plus my daughter has always been starting to learn a lot. Have fun with the rest of the new year. You are always carrying out a great job.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com