Home / NOVOSTI / Društvo / Institutu Bebe Popovića milioni za promociju laboratorije koja već postoji

Institutu Bebe Popovića milioni za promociju laboratorije koja već postoji

Firma koju vodi Vladimir Beba Popović dobila je novac za medijsku promociju otvaranja nove laboratorije Agencije za zaštitu životne sredine. Pitanje je zašto je potrebna promocija, jer ni laboratorija nije nova, već se samo premješta na drugo mjesto, piše N1.

Popović je poznat crnogorskoj javnosti poznat kao neformalni savjetnik ranijeg premijera Mila Đukanovića, a navodno je koordinisao rad prorežimskih medija.

Jedan od medija koji su se brutalno i prizemno “obračunavali” sa protivnicima režima je bilo crnogorko izdanje srpskog dnevnika Inoformer a najsramniji je svakako bio serijal o direktorki MANS-a Vanji Ćalović.

N1 navodi da se u Agenciji za zaštitu životne sredine radi punom parom, a direktor ove nedjelje obija pragove televizija sa nacionalnom frekvencijom. Javnosti, kaže, ima da saopšti važne vijesti za srpsku ekologiju.

“Agencija za zaštitu životne sredine izgradila je najsavremeniju laboratoriju za praćenje kvaliteta vode, vazduha i zemljišta. Trenutno smo investirali oko četiri miliona eura, svakako, uz pomoć evropske delegacije u Beogradu”, kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Međutim, kako piše dalje N1, nacionalna laboratorija o kojoj Radović govori postoji već godinama u prostorijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a napravljena je mahom iz pomenutih evropskih donacija.

Ugovor vrijedan blizu 40 miliona dinara (340.100 eura) odnosi se samo na njeno preseljenje u prostorije Agencije, uz gasifikaciju i opremanje namještajem.

Ni sama zgrada u koju se seli nije nova – njena izgradnja započeta je još 2011. godine.

Zašto se preseljenje laboratorije predstavlja kao nova investicija?

To je samo jedno od pitanja koje je Televizija N1 uputila Agenciji za zaštitu životne sredine, ali odgovor nijesu dobili.

Kada su pokušali da snime radove, obezbjeđenje je izbacilo ekipu N1.

Kapije neće dugo ostati zatvorene.

U vrijeme vanrednog stanja, rapisana je još jedna javna nabavka, ovog puta za vođenje programa medijskog događaja otvaranja nove laboratorije.

Jedini ponuđač na tenderu vrijednom tri miliona dinara (25.509 eura) je Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića.

U Transparentnosti Srbija pretpostavljaju da je pozadina svega medijska promocija političara u jeku kampanje.

“Mislim da je ovo još jedan od slučajeva korišćenja javnih resursa za vođenje predizborne kampanje. Novac za plaćanje usluga odlazi marketinškoj agenciji, a državni funkcioneri dobijaju priliku da se vide u dobrom svjetlu, i to ne u plaćenom terminu u posebnom segmentu, već tamo gdje je pažnja gledalaca daleko veća, u informativnom programu”, kaže Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija.

Tri miliona dinara za medijsku promociju naljutila su udruženje “Tvrđava” iz Smedereva.

Aktivisti su zbog zagađenja iz obližnje željezare tražili osposobljavanje dvije mjerne stanice, ali im je rečeno da je milion dinara, koliko bi taj projekat koštao, preskupo.

“A nemate da date milion dinara za zdravlje građana Smedereva i Srbije da bismo mogli da pratimo onlajn podatke za mjerne stanice. Meni to govori da vas ne interesuje ni ekologija, ni zdravlje ljudi, niti bilo šta drugo osim burazerskog dijeljenja novca između sebe”, izjavio je Nikola Krstić iz pokreta “Tvrđava”, piše N1.

Vođenje pomenutog medijskog programa drugi je posao koji Popovićev institut dobija od Agencije u posljednjih šest mjeseci, navodi N1.

U septembru im je dodijeljeno milion dinara za organizaciju proslave petnaestog rođendana Agencije.

Na upite N1 nisu odgovorili ni Vladimir Popović, ali ni resorni ministar Goran Trivan.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com