Home / NOVOSTI / Društvo / IJZ pripremio preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od koronavirusa u hotelima

IJZ pripremio preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od koronavirusa u hotelima

“Najvažniji aspekt turističke sezone 2020. ogledaće se u sigurnosti i poštovanju preporuka ljekarske struke, zbog čega je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) pripremio niz mjera, među kojima su i Preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od COVID – 19 u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smještaja”, navodi se u saopštenju IJZ.

U saopštenju se dodaje da su svi zaposleni u hotelijerstvu dužni da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija.

“Takođe, na upravama i menadžerima hotela je da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unapređenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi, kao i niz mjera koje je IJZ predložio poslodavcima, a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem”, kazali su iz IJZ.

Poručili su i da je ovim preporukama definisan niz tehničkih mjera koje su od posebnog značaja za normalno funkcionisanje objekata, prije svega Opšta pravila za hotelske prostore i druge prostore za smještaj u kojima su jasno definisana pravila održavanja higijene smještajnih jedinica, kao i uputstva za rad ugostiteljskih objekata.

“Takođe, IJZ je propisao i Preporuke za rad otvorenih i zatvorenih bazenskih kupališta, vodenih parkova, spa & wellness centara tokom epidemije COVID-19, kao i drugih objekata koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa uslugama u hotelskim i drugim ugostiteljskim objektima, u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka”, kazali su  iz IJZ.

Obavezne mjere za privredu i građane možete detaljnije pogledati OVDJE.

Mjere za ugostiteljske objekte pogledajte OVDJE.

Što se tiče preporuka koje se odnose na prevoz putnika, IJZ je jasno definisao koje mjere je neophodno sprovoditi u cilju bezbjednog prevoza putnika u autobuskom i kombi prevozu, taksi vozilima i prilikom pružanja usluga iznajmljivanja vozila (rent-a-car).

Preporuke se nalaze na sljedećim linkovima:

https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284757-autobuski-prevoz.pd

https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284767-rent-a-car.pdf

Nakon 28 dana bez ijednog potvrđenog slučaja koronavirusa, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na sjednici održanoj 2. juna, na predlog IJZ, odlučilo da proglasi kraj epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

“Kao društvo u cjelini, Crna Gora je pokazala odgovornost, zbog čega je prepoznata kao sigurna i bezbjedna destinacija, o čemu pišu poznati svjetski mediji. Nastupajuća sezona biće naročito izazovna i neophodno je da uložimo dodatne napore kako bi na odgovoran način iskoristili činjenicu i potvrdili da smo jedina corona free destinacija. Rizik od obolijevanja biće prisutan, ali dosljednim pridržavanjem mjera i preporuka IJZ-a, naša zemlja biće na dobrom putu da tokom i nakon ljetnje sezone sačuva status bezbjedne destinacije”, zaključuje se u saopštenju IJZ.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com