Vuković se “PRAVI MRTAV” i ćuti, a Glavni grad je direktni krivac za URBANISTIČKI HAOS - Volim Podgoricu

Vuković se “PRAVI MRTAV” i ćuti, a Glavni grad je direktni krivac za URBANISTIČKI HAOS

Umjesto što se “pravi mrtav” i što svjesno ćuti, dok investitor nastavlja sa pripremnim radovima, pozivamo gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića da pokrene proceduru hitne razmjene nepokretnosti sa kompanijom “Gradnja promet”, na način da istoj kompaniji bude dodijeljen plac jednake vrijednosti na nekoj drugoj, podobnijoj lokaciji u gradu, a da se prostor između četiri zgrade ispod brda Ljubović namijeni za parkovske i zelene površine, saopštili su iz podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA.

Navode da nedjeljama pozivaju Glavni grad i Ministarstvo održivog razvoja i turizma da zaustave izgradnju novog stambeno-poslovnog objekta na prostoru između četiri ranije izgrađene zgrade ispod Ljubovića, i ukazuju da bi “takvom razmjenom nepokretnosti, što je inače poznata i česta praksa Glavnog grada i drugih crnogorskih opština, dobili svi, a najviše stanari/ke zgrada ispod Ljubovića”.

“Podatak da skoro 73% stanara i dalje otplaćuje stambeni kredit za stanove u kojima žive, a čija cijena bi izgradnjom nove zgrade na svega par metara od njihove – bila drastično degradirana, sama po sebi govori da nije riječ o dobrom poslu i da će stotine građana pretrpjeti direktnu finansijsku štetu zbog katastrofalnog (ne)postupanja Glavnog grada. A šta je još bitnije od toga – kvalitet života tih građana/ki bi drastično opao. Ovaj predlog je jednostavan izlaz za Glavni grad i investitora, a velika pobjeda za sve stanare Zabjela i građane Podgorice”, kazali su iz podgoričke URE.

Oni ukazuju da je detaljni urbanistički plan (DUP) “Zabjelo – Ljubović” star čak 11 godina, te da je “njegovo važenje itekako upitno, prvenstveno zbog činjenice da građani za sve to vrijeme nisu mogli uticati na njegovo mijenjanje, dok Grad svjesno nije započinjao proceduru donošenja novog plana”.

“Situacija je prosta: Glavni grad je direktni krivac što se prostor ispod Ljubovića devastirao u toj mjeri, jer je sam donosio planove i ohrabrivao investitore da grade na način na koji su gradili. Sada je vrijeme da Grad počisti sopstveni nered i preduzme neophodne korake, kako bi se izbjegla nova urbanistička katastrofa, čije će posljedice direktno trpjeti građani i građanke”, ukazala je podgorička URA i pozvali Glavni grad i Vukovića “da konačno prestanu sa ćutanjem i guranjem problema pod tepih, jer ni URA, a ni sve druge dobronamjerne strane u ovoj priči, neće prestati da alarmiraju javnost i razotkrivaju licemjerstvo gradske uprave”.

“Na prostoru između četiri izgrađene stambene zgrade, Podgorici je neophodan park, sa mnogo zelenila i pratećeg mobilijara, a ne nova stambena zgrada i još betona. Potreban je osmišljen, zajednički prostor za sve stanare i njihovu djecu, a ne nečiji balkon na svega par metara od njihovog. Vrijeme je da Glavni grad sanira sopstvena nedjela, pa ih pozivamo da to učine u što kraćem roku”, zaključuje se u saopštenju.

A.K.

2 komentara

  1. Uiiiip
    Onamo je pravi urnebes od zgrada…Svi jedni drugima u sobe gledaju , da se ko odrazi jace , kod komsije uskoci 🙂

  2. Wow, marvelous blog layout! How long have you been running a blog for? you make blogging look easy. The full look of your website is excellent, as smartly the content!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com