CG AVIONI I DALJE PARKIRANI, AERODROMI OTVORENI ALI PRAZNI: Bez letova za Srbiju ugrožen OPSTANAK Montenegroerlajnza - Volim Podgoricu

CG AVIONI I DALJE PARKIRANI, AERODROMI OTVORENI ALI PRAZNI: Bez letova za Srbiju ugrožen OPSTANAK Montenegroerlajnza

Ne možemo da zamislimo da Montenegroairlines opstane bez linije za Beograd. To je linija koja ima generator tražnje, tu imamo uvijek veliko interesovanje, itekako je bitna za našu turističku privrede razvoj. I mi trpimo izuzetno veliku štetu zbog toga.

Ovako blokadu aviosaobraćaja između Srbije i Crne Gore komentariše izvršni direktor Montenegroerlajnza Vlatimir Ristić i podvlači da nacionalna aviokompanija trpi izuzetno veliku štetu zbog zabrane slijetanja na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

“U pitanju je regionalno najbolja linija, za koju uvijek postoji veliko interesovanje putnika”, kazao je Ristić u Jutarnjem programu Javnog servisa.

Avio-linija Podgorica-Beograd je, prema podacimo o broju putnika, životno važna za Montenegro erlajnz, a veoma profitabilna i za Er Srbiju, jer je jedina linija koja ima više od 100.000 putnika.

Zbog odluke crnogorske Vlade da ne dozvoli ulazak srpskih građana u Crnu Goru, trpe i Aerodromi Crne Gore, jer je i njima avio linija a Beogradom, jedan od glavnih generatora prihoda.

Iz Aerodroma Crne Gore nisu odgovorili na pitanja koja ime je “Volim Podgoricu” uputio prije četiri dana koliko iznosi šteta koju trpe zbog ove blokade, i koliki je gubitak Aerodroma za svaki dan neletjenja aviona na relaciji Podgorica Beograd.

Kako je portal “Volim Podgoricu” objavio  nakon što su aerodromi formalno otvoreni, prvi avioni Air Srbije, nakon obustavljanja avio saobraćaja zbog epidemije Covid 19, trebalo je da slete na podgorički i tivatski aerodrom 7. juna.

Kako nam je danas rečeno iz ove kompanije, ovaj let je otkazan, a prvi sledeći bi trebao biti 10. juna.

Od dozvole Air Srbiji da leti za Crnu Goru, zavise i letovi Montenegroerlajnza za Beograd.

Međutim, ovo se ne može riješiti sve dok građanima Srbije ne bude dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Razlog je jednostavan – čak i da se dozvoli slijetanje avionima Air Srbije u Crnu Goru, njima ne bi imao ko da leti.

Sajt Air Srbije: Letovi ka Podgorici nedostupni

Politika ili zdravstveni razlozi

Podizanje aviona između Beograda i Podgorice, zavisi od odluke Vlade Crne Gore da dozvoli ulazak građanima koji dolaze iz Srbije. Kako je ranije saopšteno, to će se desiti kada broj zaraženih u Srbiji padne ispod 25 na 100.000 stanovnika.

To znači da će građani Srbije u Crnu Goru moći kada broj oboljelih padne na dvije hiljade. Danas je u Srbiji 4.415 oboljelih.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama portala “Volim Podgoricu” , crnogorski Aerodromi i nacionalna aviokompanija Montenegroerlajnz očekuju da se pitanje ulaska srpskih državljana u Crnu Goru riješi u najskorije vrijeme, jer “svi trpe štetu”.

“Još uvijek željno iščekujemo informacije o tome kada će avioni MA moći ponovo da slijeću na beogradski aerodrom. Naše interesovanje i interesovanje putnika je veliko. To su tradicionalne veze, poslovne veze, studenti, zdravstvene usluge. Mi smo višeznačno povezano”, rekao je Ristić navodeći da je MA spreman da obnovi linije čim se riješi to pitanje.

“Sumarno posmatrano, to je najbolja linija. Ne možemo da zamislimo da opstanemo bez te linije. To je linija koja ima generator tražnje, tu imamo uvijek veliko interesovanje, itekako je bitna za našu turističku privrede razvoj. I mi trpimo izuzetno veliku štetu zbog toga”, kazao je Ristić.

AIR SERBIA LETI ZA PODGORICU I TIVAT 7. JUNA? Otvoreni CG aerodromi, evo koje države su na spisku

SRPSKI KONTRAUDAR NA ODLUKU CRNE GORE: Zabranjeno slijetanje avionima Montenegro erlajnsa

MONTENEGRO AIRLINES U JUNU PODIŽE AVIONE: Evo koje su prve destinacija komercijalnih letova

“Nama, recimo, u MA, imamo obaveze koje se tiču lizing rata aviona, kredita, to su obaveze koje ne možemo da izbjegnemo. Postoje određeni minimumi u letačkoj operativi, koliko moraju da lete naše letačke posade. Svako probijanje tih termina može da izazove kasnije probleme u obuci”, pojasnio je Ristić.

On je kazao da je MA danas otvorio poslovnice u Podgorici i Budvi, a od danas kreće i prodaja.

Planirano je da prvi let MA bude 12. juna za Ljubljanu, a 14. za Frankfrurt.

Hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric kaže da je “sa pozicije struke odluka o zabrani letova je nonsens” te da se radi o politčkoj odluci.

On, međutim, kaže da shvata ako su te kontramjere Srbije namijenjene zaštiti Er Srbije.

“Kad bi letio samo MA sa državljanima Crne Gore prema Srbiji, Er Srbija bi bila u lošijoj poziciji i sa te pozicije mogu shvatiti da kada ne postoji otvoreno nebo između dvije države, da se bilateralno štiti svoja vlastita kompanija”, rekao je Šćuric Pobjedi.

Ocijenio je da je to legalno i legitimno, bez obzira na političku pozadinu.

“Sa te pozicije ne treba osuđivati Srbiju što je zaštitila svoju nacionalnu kompaniju, ali to je sve skupa nonsens zbog stanovništva i predstavnici obje vlade to treba da riješe”, izjavio je Šćuric, koji očekuje da će se to i desiti u dogledno vrijeme i da će problem biti prevaziđen.

V.R.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com