LISTA EKOLOŠKIH ZEMALJA SVIJETA: Pogledajte kako je rangirana CG

Crna Gora je zauzela 74. mjesto na listi ekoloških zemalja svijeta, pokazuje Indeks ekoloških preformansi (EPI). Ovaj sistem rangiranja razvili su univerziteti Jejl i Kolumbija u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom, koji ima za cilj da mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države.

“Ovogodišnji rezultati pokazuju da se Crna Gora, kao ekološka država po ustavu, ne nalazi na zavidnom putu. Samo prije četri (4) godine nalazila se na 47 mjestu, što je i tada bilo obeshrabrujuće.

Danas, ispred nje, imamo Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Albaniju, što nije bio slučaj prethodnih godina. Na ovoj listi Crna Gora je na čak 74. mjestu, dok je Slovenija na 18. Hrvatska na 34. mjestu, Srbija na 45. i Albanija na 62. mjestu. Prvo mjesto ekološke države zauzela je Danska, zatim Luksemburg, dok se na trećem mjestu našla Švajcarska”, navodi se u saopštenju CZIP.

“EPI pruža pregled u globalno i pojednično stanje svake zemlje, na polju zaštite životne sredine. Kao takav, služi kao odličan podsticaj za rješavanje prisutnih problema u određenoj zemlji. Ovaj indeks se koristi 15 godina, naročito u mjerenju postizanja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i ispunjavanja obaveza međunarodnih sporazuma u oblasti klimatskih promjena. Indeks mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države, i to uticajima na zdravlje čovjeka. Tako, obrađuju se podaci koji se odnose na kvalitet, odnosno zagađenje vazduha, dostupnost kao i kvalitet vode, izloženost rizicima od uticaja na zdravlje”, ističe se u saopštenju CZIP.

Uključeni su i podaci uticaja poljoprivrede, biodiverziteta i staništa, klimatskih promjena, šuma, ribarstva, vodenih resursa i tretman otpadnih voda.

Sveukupni rezultati pokazuju da trebamo razviti bolje aktivnosti na svim poljima, kako bi vratili eptitet ekološke države.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close