Podgorica član inicijative Gradonačelnici za mir - Volim Podgoricu

Podgorica član inicijative Gradonačelnici za mir

Glavni grad Podgorica postao je član organizacije ”Gradonačelnici za mir’’. Tim povodim, pismo gradonačelniku dr Ivanu Vukoviću je upućeno od strane gradonačelnika japanskog grada Hirošime g. Matsui Kazumija koji je na čelu ove organizacije.

Inicijativa “Gradonačelnici za mir” se zalaže za zabranu i eliminaciju nuklearnog oružja, a osnovana je 1982. godine od strane tadašnjeg gradonačelnika Hirošime Takeshi Arakija, u cilju borbe protiv razorne moći nuklearnog oružja, i sjećanja na 140 000 poginulih sugrađana nakon detonacije atomske bombe u Hirošimi, 6. avgusta 1945. Misija ove organizacije danas, pored doprinosa postizanju trajnog mira u svijetu kroz aboliciju nuklearnog oružja, jeste i nastojanje da se riješe globalni problemi kao što su glad i siromaštvo, kršenje ljudskih prava, ugrožavanje životne sredine, borba protiv klimatskih promjena, održivi razvoj… Od gradova u Crnoj Gori, inicijativi je pristupio još i Kotor, avgusta 2014. godine.

“Ova platforma danas obuhvata 7.907 gradova u 164 svjetske zemlje i regiona (glavni gradovi većine zemalja u regionu su članovi – Zagreb, Sarajevo, Ljubljana, Priština). Pridruživanje Podgorice ovoj mreži je vrlo značajno, kako u simboličkom kontekstu, tako i kroz praktičnu demonstraciju posvećenosti zemlje procesu nuklearnog razoružanja, ali i kao potvrda našeg opredjeljenja da doprinesemo realizaciji pomenutih ciljeva”, saopšteno je iz Pg biroa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com