Zbog proslave Spasovdana u Kučima tužilaštvo pokrenulo izviđaj - Volim Podgoricu

Zbog proslave Spasovdana u Kučima tužilaštvo pokrenulo izviđaj

Podgoričko tužilaštvo pokrenulo je izviđaj zbog proslave Spasovdana u Kučima.

Iz ODT-a Podgorica Danu je saopšteno da su im iz Uprave policije dostavljeni spisi na ocjenu.

“Uprava policije dostavila je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici spise na ocjenu eventualnog postojanja krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Postupajući tužilac će odluku donijeti nakon okončanja izviđaja”, saopštila je za Dan portparol ODT-a Podgorica, tužilac Milica Mandić.

U prethodnom periodu, crnogorska tužilaštva pokrenula su više postupaka zbog okupljanja nakon vjerskih praznika ili zbog prisustva građana vjerskim obredima.

Postupci su pokrenuti poslije proslave praznika Cvijeti, Svetog Vasilija, Spasovdana, poslije sahrana…

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za Dan da vjerski obredi nijesu zabranjeni i da ne spadaju u kategoriju javnih okupljanja, prema Zakonu o javnim okupljanjima,

“Vjerski obredi nijesu zabranjeni. Vjerski obredi su, shodno Ustavu, slobodni i o njima odlučuje isključivo Crkva ili vjerska zajednica. Vjerski obredi ne spadaju ni u kategoriju javnih okupljanja po Zakonu o javnim okupljanjima jer je to druga kategorija u odnosu na javne skupove, priredbe i okupljanja. Ni u jednoj državi, pa ni u Crnoj Gori, ne može se jednom naredbom, bez obzira čijom, suspendovati ustavno pravo na slobodu vjeroispovijesti. Ono se može ograničiti, ali ne i suspendovati na način kako su to neki pomislili i pokušali da to čine. Mislim da nema nikakve naznake bilo kakvog krivičnog djela u ovom slučaju, ali sačekaćemo da vidimo kako će tužilaštvo da se odnosi i vrlo ćemo pažljivo da se odnosimo prema tim aktivnostima”, rekao je Džomić.

Ističe da iko razuman teško može povjerovati da je pod predmetom tužilaštva u prethodnom periodu bila samo pravoslavna crkva.

“To je stvarno događaj bez presedana i lično znam da se duhovni, vjerski život odvijao i te kako u drugim crkvama i vjerskim zajednicama, što svakako pozdravljam. Lično sam bio svjedok kada smo bili pod opsadom policije, a na 100 metara od nas je bio prepun vjerski objekat jedne druge vjerske zajednice gdje nije bilo nijednog policajca, niti ijedne prijave. Mislim da je nedopustivo da se u savremenom kontekstu i u modernoj državi na takav način vodi borba protiv pravoslavne crkve i da se na neki način tužilaštvo stavlja u funkciju zastrašivanja građana i kršenja njihovih vjerskih prava”, istakao je on.

Džomić vjeruje da to nije cilj tužiocima, ali poručuje da oni moraju da „budu životni u ovakvim situacijama, a ne da postupaju s nekakvim klišeima koji nemaju nikakve veze sa životom i realnošću“.

“Jer mora se osjetiti trenutak i ono što jesu tako važne kategorije kakve su vjerski obredi”, zaključio je on.

(Dan)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com