STOJOVIĆ: U ime pomoraca odlučuju NKT i NVO koje niko nije delegirao - Volim Podgoricu

STOJOVIĆ: U ime pomoraca odlučuju NKT i NVO koje niko nije delegirao

Saznadosmo iz medija ovih dana da je Vlada Crne Gore, po ko zna koji put, ishitreno donijela neku odluku, ovaj put o formiranju takozvanog NKT za pomorce. Oni su to uradili bez bilo kakve prethodne, ali veoma potrebne sveobuhvatne analize, sopštio je Željko Stojović, upravitelj stroja i predsjednik Opštinskog odbora SNP Bar.

Saopštnje prenosimo integralno:

Donijeli su odluku o formiranju NKT za pomorce vjerovatno uzbunjeni zbog trenutne situacije kod nas, a i u strahu od mogućeg najavljenog štrajka pomoraca, čak i štrajka glađu onih koji su bezrazložno “utamničeni” po raznim crnogorskim karantinima.

Cjelokupna javnost je imala priliku da se preko medija informiše o uslovima u njima i da sa žaljenjem konstatuje da su čak gori i od mnogih zapadnoevropskih zatvora. U tom NKT, koji čine (nezaobilazni ministar) Simović kao predsjedavajući i kao članovi predstavnici Unije pomoraca, Udruženja pomorskih kapetana, te predstavnici agencija za ukrcaj pomoraca. Pitanje na koje tražim odgovor glasi: Kako i na koji način su ti ljudi delegirani u ovo NKT i da li oni imaju saglasnost i podršku većine pomoraca iz Crne Gore?

Za Uniju pomoraca, koja je registrovana kao NVO, saznalo se iz štampe, pa se nameće logično pitanje koliko pomoraca zastupaju? O Udruzenju kapetana sam naziv sve govori. Nigdje se ne pominju brodski oficiri, kao ni niža posada, pa se postavlja pitanje čije interese oni zastupaju. Zanimljivo je da u NKT za pomorce nema predstavnika crnogorskog pomorskog Sindikata.

Kao što je uobičajeno kod predstavnika Vlade, pri donošenju važnih odluka prisutna je konfuzija prouzrokovana neiskustvom i neznanjem u pojedinim oblastima. To i dovodi do toga da se stalno formiraju neke komisije koje na kraju ništa ne urade, niti završe, a predstavnici Vlade u javnosti stalno ponavljaju kako su oni uradili sve što treba.

Što se tiče Ministarstva saobraćaja, kako smo upoznati, samo jedan čovjek je iz pomorske branše. Riječ je o kapetanu Vladu Radonjiću, direktoru Generalnog direktorata za pomorstvo koji je svoj trud i angaživanje pokazao u doba pandemije, kao jedini koji je bio dostupan pomorcima. On se i angažovao u organizaciji dolazaka i odlazaka pomoraca preko takozvanog “zelenog koridora”.

Na kraju, smatram da su svi oni koji su ušli u ovo NKT za pomorce morali transparentno izložiti plan i program, koji bi obuhvatio njihovo djelovanje u navedenom tijelu. S obzirom da je sve to izostalo, ističem u svoje ime, a mislim da će me mnogi podržati, ni Unija pomoraca, ni Udruženje kapetana nisu dovoljno pokriveni članstvom da bi bili kredibilni da odlučuju u ime svih pomoraca. Pogotovo nisu pozvani da govore o pitanjima socijalnog, zdravstvenog i penzionog osiguranja, niti poreske politike vezane za pomorce.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com