U CG iza rešetaka 993 osuđena zatvorenika, u pritvoru od januara 470 osoba - Volim Podgoricu

U CG iza rešetaka 993 osuđena zatvorenika, u pritvoru od januara 470 osoba

U crnogorskim zatvorima trenutno kaznu izdravaju 993 osobe, dok je od početka godine u pritvoru završilo 470 osobe, dok ih je trenutno tamo 380 eura.

Od početka ove godine kaznu zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izdržalo je 456 zatvorenika, koji se sada nalaze na slobodi, a među njima je i osuđeni za ubistvo koji je odležao kaznu zatvora od 15 godina.

Iza rešetaka spuškog zatvora najviše su se našle osobe zbog počinjenih krivičnih djela protiv života i tijela, imovine, braka i porodice, zdravlja ljudi, ali i polne slobode.

Od početka godinr u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija dva zatvorenika su sklopila brak, a jedna zatvorenica je dobila bebu.

Prema podacima iz UIKS-a, koji su dostavljeni Vikend novinama, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, iz organizacione jedinice Kazneno popravni dom, do kraja godine će izdržati kaznu zatvora 126 zatvorenika, dok će se zatvorenici koji se trenutno nalaze na izdržavanju kratkih kazni (do šest mjeseci), svi naći na slobodi.

U okviru vaspitno korektivnog tretmana zatvorenika, kako su pojasnili, obuke su sastavni dio programa tretmana. Kroz radni tretman, zatvorenici se u Upravi obučavaju i osposobljavaju za obavljanja poslova u okviru zanatske ili industrijske proizvodnje – poljoprivredne, pomoćno tehničke i uslužne.

“Takođe, kontinuirano se vrše obuke opismenjavanja nepismenih osoba, kao i obrazovanje ili nastavak obrazovanja za one koji pokažu zainteresovanost. U saradnji sa nevladinim sektorom, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, kroz razne radionice, zatvorenici se uče i ostalim sposobnostima, kako kreativnim, umjetničkim, tako i zanatskim (rukotvorine, likovni izraz)”, navode iz UIKS-a.

U prethodnoj godini određeni broj zatvorenika je prošaoobuku i na taj način stekao sertifikate za poslove stolara, bravara, pomoćnog kuvara i rasadničara.

“Nastavak obuka zatvorenika je započet i u ovoj godini (krojačka radionica, pčelarstvo), međutim isto je privremeno obustavljeno zbog novonastale situacije izazvane virusom covid 19, i nastaviće se nakon okončanja opasnosti od infekcije. Nadležni u Upravi kontinuirano nastoje da se zatvorenici osposobe za rad kroz sticanje određenih praktičnih vještina, a sve u cilju da bi po izlasku sa izdržavanja kazne zatvora lakše došli do zaposlenja, odnosno da bi se prilagodilo društveno prihvaćenim pravilima”, kažu iz spuškog zatvora.

Pored lične koristi koja zatvorenik ima kod usvajanja novih znanja i obučenosti za obavjjanje određenih poslova, koje mu mogu biti od koristi nakon izdržane kazne zatvora, radno angažovanje je i jedan od najhitnijih programa koji se koristi u vaspitno korektivnom tretmanu i koji ispunjavanju vrijeme zatvoreniku u zatvoru.

Međutim, nisu svi baš disciplinovani, pa je i u toku trajanja epidemiološke situacije u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija bilo pokušaja unosa nedozvoljenih stvari i predmeta.

“Najviše putem unosa tehničkih stvari (klima uređaj i frižider) dozvoljenih na korišćenje zatvorenicima, u kojima je pronađeno i oduzeto 27 mobilnih telefona”, pojasnili su iz UIKS-a.

Najčešći slučajevi pokušaja unosa nedozvoljenih stvari i predmeta registrovan je kod osoba koje dolaze u posjetu zatvorenicima, kao i prilikom unosa zatvorenicima odobrenih tehničkih stvari u kojima obično pokušavaju da prokrijumčare mobilne telefone.

Takođe, u prethodnom periodu u dva slučaja protiv tri službenika UIKS-a pokrenut je disciplinski postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog sumnje da su pokušali omogućiti licima lišenim slobode posjedovanje stvari i predmete čije je držanje i upotreba zabranjeno u zatvoru. O navedenim slučajevima obaviještena je i Uprava policije, čiji su službenici u saradnji sa tužilaštvom preduzeli radnje i mjere iz nadležnosti.

Zatvorenici na izdržavanju kazne zatvora koji su u statusu IV klasifikacione grupe, kao i zatvorenici smješteni u disciplinsko odjeljenje nalaze se se pod intenzivnim nadzorom službenika obezbjeđenja.

“Takođe, lica u pritvoru, zahtijevaju pojačanu mjeru nadzora službenika obezbjeđenja”, navode iz spuškog zatvora.

 

(Vikend novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com