DESANKA DOBILA POMILOVANJE: Poslije burne reakcije javnosti, čuvena pjesnikinja vraćena u programe srednjih škola - Volim Podgoricu

DESANKA DOBILA POMILOVANJE: Poslije burne reakcije javnosti, čuvena pjesnikinja vraćena u programe srednjih škola

Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom programu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova.

“To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka “Tražim pomilovanje”, a u trećem izbor iz poezije”, rekao je za Radio Beograd 2 predsjednik Nacionalnog prosvjetnog savjeta profesor dr Radivoje Stojković.

Odluka je, kako je dodao, proslijeđena Ministarstvu prosvjete Srbije.

Sjednica je održana nakon burne reakcije javnosti na odluku komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da čuvena zbirka velike srpske pjesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije jer se smatra da se to djelo Desanke Maksimović ne uklapa u “okvir epohe”.

Udruženje književnika Srbije diglo je glas protiv pokušaja da se djela Desanke Maksimović izbace iz obrazovnog sistema za srednje škole, smatrajući da je čuvena pjesnikinja proglašena „nižerazrednom“ autorkom.

Iz UKS poručuju da je zbirka „Tražim pomilovanje“ među najboljim pjesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne, svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju.

“Ovaj čin je i uvreda za naše učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se tvrdi da se vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogriješili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj. Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj epohi govore”, upitali su iz UKS. Svoje nezadovoljstvo istakli su i brojni glumci na Instagramu, poput Viktora Savića, Slobode Mićalović, Kaline Kovačević…

Srpski PEN centar, takođe, oglasio se povodom ove odluke.

“Srpski PEN centar ne prihvata nemušta obrazloženja koja je tim povodom iznudila ogorčena i zabrinuta javnost, već zahtijeva da te odluke budu povučene kao štetne i protivne najboljim interesima kulture i obrazovanja u ovoj zemlji. Odgovorni za ove odluke moraju da prihvate posljedice vlastite nepromišljenosti i neodgovornosti”, naveli su u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com