VUČIĆ: “Ne vidim ništa loše u tome što se borim za prava Srba u Crnoj Gori” - Volim Podgoricu

VUČIĆ: “Ne vidim ništa loše u tome što se borim za prava Srba u Crnoj Gori”

Ne radim ništa što ugrožava nezavisnost Crne Gore, već se borimo za položaj srpskog naroda utoj državi, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa komentarišući odnose dvije zemlje.

Vučič je rekao da je posljednji put razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Jerusalimu. Istakao je da da vjeruje da ima mnogo prostora za unapređenje odnosa dvije države.

“Imali smo susret u Jerusalimu gdje smo otvoreno razgovarali. Nekako su nas postavili tako da ne vjerujete. To je neki ogroman sto bio, mnogo je zvanica bilo, recimo 200 nas. I sad, Kolinda je bila dva, tri mjesta od mene. Direktno preko puta, ali u sasvim drugom krugu bio je Đukanović, tako da smo mogli sve vrijeme da razgovaramo. On je iznosio svoje stavove, ja sam iznosio svoje. Nismo bili saglasni po pitanju prije svega Srpske (pravoslavne) crkve u Crnoj Gori i odnosu prema srpskoj Crkvi u Crnoj Gori, ali smo civilizovano razgovarali. To je bio naš posljednji razgovor. Ja mislim da treba da razgovaramo o odnosima dvije zemlje koje bi po svemu morale da budu apsolutno najbliže i vjerujem da ima mnogo prostora za unapređenje naših odnosa”, rekao je on.

Na pitanje da li je razgovor između dva predsjednika moguć ako Crna Gora smatra da je to miješanje u njene unutrašnje stvari, Vučić kaže da ne vidi ništa loše u tome što se bori za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Ako bi to bilo miješanje u unutrašnje stvari u savremenom društvu, pa onda ja bolje da se sklonim odavde, pošto mi se to dnevno dešava jedno 500 puta sa različitih strana. Ja mislim da je normalno da Crna Gora pita kakvo je stanje pripadnika njihove manjine u Lovćencu ili Malom Iđošu (gdje su naseljeni). Nikakav problem nemam. Tako se i mi borimo za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori koji nije 0,3 odsto, već je gotovo 30 odsto – 28,73 odsto. Ne vidim ništa loše u tome i ništa što bi na bilo koji način ugrozilo nezavisnost Crne Gore, niti to radim. Uz osmijeh propratim te priče: “Mi imamo mehanizme. Prijavićemo NATO-u”. Vi se na to nasmijete i kažete: “OK” i samo guraj dalje”, dodao je srpski predsjednik.

Srpska manjina je, sa druge strane, u Crnoj Gori je, sa druge strane, opozicija.

Prema njegovim riječima, Srbi u Crnoj Gori nemaju regulisan status ni kao manjina, ni kao narod, ni kao konstitutivan narod.

“A vi vidite, nikada nećete reći ,,albanska manjina u Sjevernoj Makedoniji”. Albanci, kojih je procentualno manje u Sjevernoj Makedoniji imaju neuporedivo veća prava nego Srbi (u Crnoj Gori) kojih je proporcionalno više u Crnoj Gori. Albanci imaju predsjednika parlamenta i pravo na oficijalni jezik. Srbi nemaju ništa od svega toga”, dodao je Vučić.

On kaže i da ne savjetuje politički predstavnike Srba u Crnoj Gori, već da pomaže opstanak srpskih institucija.

“I sad ću vam reći koliko smo mi otvoreni za to, Matice srpske, Udruženja književnika Crne Gore, srpskog Udruženja književnika, mnogih drugih institucija, podigli smo Srpsku kuću u Podgorici. Mi nemamo taj problem kada neko drugi želi, recimo Bosna i Hercegovina hoće da osnuje konzulat u Novom Pazaru i svi su nešto sprječavali i ne znam šta, ja sam rekao nema problema. Turska, izvolite ljudi. Uložićete neki dinar, donijećete nešto, napravićete nešto, nikakav problem sa tim nemam. Hoćete vi da uložite u prava Crnogoraca u Srbiji, samo izvolite. Viktor Orban je uložio milione eura u mađarsku zajednicu u Vojvodini. Ne samo da nismo imali problema, već smo to podržali. To je, čini mi se, nešto što je evropski pristup, evropski standard, ali ne samo to. To je pitanje želje da imamo najbolje odnose sa ljudima koji pripadaju različitim nacijama i vjerama”, poručio je Vučić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com