MITROPOLIJA: Privođenje sveštenika Mitrovića novi udar na SPC; Policija: Okupljanjem od oko 450 građana prekršena mjera NKTa - Volim Podgoricu

MITROPOLIJA: Privođenje sveštenika Mitrovića novi udar na SPC; Policija: Okupljanjem od oko 450 građana prekršena mjera NKTa

Sveštenik Dragan Mitrović, starješina Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kojeg je crnogorska policija sinoć privela, pušten je na slobodu, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Kako se navodi, on je priveden poslije molebana koji je služen sinoć u Hramu Hristovog Vaskrsenja .

Iz policije su nezavnično rekli da skup nije prijavljen u skladu sa zakonom.

“Na zahtjev MCP za održavanje javnog okupljanja u Podgorici za 11. 06. 2020. policija je cijenići pravne norme Zakona o javnim okupljanjima i javnim prirrdbama donijela rješenje o zabrani skupa koji nije prijavljen u skladu sa zakonom. Prijava javnog okupljanja je bila neblagovremena”, saopšteno je Pobjedi nezvanično iz policije.

Kako je objašnjeno, iz sadržine prijave bilo je očigledno da je javno okupljanje planirano u dvije faze – prvo okupljanje u Hramu Hristovog Vaskrsenja i ispred Hrama i drugi dio litija gradskim ulicama.

“Nakon donijetog rješenja od strane policije, sveštenstvo je odustalo od litije, međutim održano je javno okupljanje u Hramu i ispred Hrama na kojem je po procjeni bilo oko 450 građana, što je direktno kršenje mjere NKT (dozvoljena javna okupljanja do 200 građana)”,  kazali su Pobjedi. nezavnično u policiji.

Policija je snimala ovo okupljanje i prikupljena su obavještenja u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica od organizatora litija i starješine Hrama Dragana Mitrovića.

Policija je po nalogu ODT predmet procesuirala tužilaštvu na dalju nadležnost.

Mitropolija: Novi udar na SPC 

Privođenje sveštenika u MCPu vide kao novi udar na SPC u Crnoj Gori, poslije rušenja manastirskog konaka u Ulcinju.

“Privođenje protojereja-stavrofora Dragana Mitrovića dogodilo se uoči litija zakazanih za nedjelju, na koje je pozvala naša Mitropolija crnogorsko-primorska.”, ocjenjuju .

Kako je sinoć navedeno u poruci Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja je pročitana ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, „vlast u Crnoj Gori epidemiju virusa korona koristi za promociju opasnijeg virusa – vlastoljublja, a selektivnom primjenom su obesmišljene mjere zaštite protiv virusa“.

U poruci Episkopskog saveta stoji i da je Vlada Crne Gore odustala od dijaloga i pregovora o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovesti.

Mitropolit Amfilohije pozvao je sinoć narod “da ne glasa za aktuelnu vlast ukoliko ne povuče sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti”.

V.M.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com