“Crna Gora se najbolje u regionu izborila sa koronavirusom” - Volim Podgoricu

“Crna Gora se najbolje u regionu izborila sa koronavirusom”

Čak i površan pogled na situaciju u regionu ukazuje da je najbolje prošla Crna Gora, kaže u razgovoru za Pobjedu Zoran Radovanović, epidemiolog, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ističe da zasluga za uspjeh pripada uglednom profesoru Draganu Lauševiću i sjajnoj ekipi njegovih saradnika (Mugoša, Begić, Medenica i dr).

Dodaje kako je tačno da je u Srbiji u jednom danu potezom pera „otpisano“ 4.125 građana koji su vođeni kao oboljeli.

“Nedavno se našalih da je izgledalo kao da su ti ljudi amortizovana roba koja je knjigovodstveno prebačena u kategoriju „rashodovano“. Međutim, u pitanju je promjena kriterijuma koja u velikoj mjeri ima stručno opravdanje. Ostaje zamjerka da je sve to vođeno i urađeno nezgrapno”, kaže Radovanović.

Smatra kako je u epdidemiji u regionu najbolje prošla Crna Gora.

“Čak i površan pogled na situaciju u regionu ukazuje da je najbolje prošla Crna Gora. Epidemija je počela 17. marta, a uminula je oko mjesec i po dana kasnije uz relativno mali broj žrtava. Sigurno je da je broj stvarno zaraženih bio veći od zvanično zabilježenih 324, jer se kovid-19 javlja i sa odsutnim i, što je mnogo češće, sa vrlo blagim simptomima. Međutim, crnogorski epidemiolozi čvrsto drže situaciju pod kontrolom. Da nije tako, od 5. maja, kada je posljednji put postavljena dijagnoza te bolesti, epidemija bi se uveliko rasplamsala. Zasluga za uspjeh pripada uglednom profesoru Draganu Lauševiću i sjajnoj ekipi njegovih saradnika (Mugoša, Begić, Medenica i dr.)”, poručuje Radovanović.

Mišljenja je kako je Srbija potpuno nespremno dočekala epidemiju, sa zalihama maski i opreme samo malo većim nego što je dovoljno za takmičenje u prvoj pomoći.

“Zato je predsjednik Republike sa svojim saradnicima još 26. februara sve okrenuo na sprdnju (najsmješniji virus, dotući ćemo ga rakijom). Nijesmo mogli da u dovoljnoj mjeri otkrivamo i izolujemo zaražene, pa smo izolovali sve starije osobe. Posljednjih dana imamo po 70-ak pozitivnih nalaza dnevno, ali su tu uključeni i ranije oboljeli kojima se ponovo uzima bris.

Termin „džep“ je neprikladan naziv za nova žarišta zaraze. Pominjanje tog odjevnog detalja (moglo bi da slijedi i džepčić) vjerovatno ishodi iz želje da se umirujuće djeluje na narod uoči izbora. Inače, sadašnja epidemiološka situacija u Srbiji je zaista mnogo bolja nego ranije. Moglo bi se očekivati da broj pozitivnih do kraja mjeseca postane jednocifren”, kaže on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com