VLADA POMOGLA SVIMA, OSIM PORTALU “VOLIM PODGORICU”: Evo koji mediji su dobili POMOĆ i po kom osnovu - Volim Podgoricu

VLADA POMOGLA SVIMA, OSIM PORTALU “VOLIM PODGORICU”: Evo koji mediji su dobili POMOĆ i po kom osnovu

Vlada Crne Gore saopštila je danas da želi, kako su naveli, održivu medijsku zajednicu, nezavisnu uređivačku politiku medija, koji će, kako kažu, informisati građane profesionalno i tačno, poštujući etičke norme i standarde.

Naveli su i spisak medija čiji su rad, kako kažu, pomogli. Podrška je, kako kažu, stigla i portalima sa najvećim brojem posjeta (Vijesti, CDM, Analitika, FOS, Antena M) kao i za 14 lokalnih javnih emitera.

“Razumijevajući tešku situaciju u kojoj su zbog pandemije koronavirusa bili crnogorski mediji, Vlada i resorno ministarstvo donijeli su niz odluka kako bi pomogli njihovu finansijsku održivost. Čvrsto opredjeljenje Vlade da podrži medijski pluralizam, te podsticajan ambijent za rad medija, ogleda se i u zajedničkom radu na unapređenju zakonodavstva, ali i konkretnoj finansijskoj podršci koja je opredjeljivana nekoliko puta“, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Iako Prvi nezavisni portal glavnog grada “Volim Podgoricu” ispunjava oba uslova – jedan je od naposjećenjih portala u Crnoj Gori, a prvi i, još uvijek jedini, portal, koji je fokusiran na glavni grad, ne samo sada, već tokom svih sedam godina postojanja, nije dobio nikakvu podršku za svoj rad, niti jednog centa pomoći, niti od Vlade, niti od lokalne samouprave.

Sa pet miliona otvorenih stranica mjesečno, i sa preko 430.000 jedinstvenih korisnika na mjesečnom nivou, “Volim Podgoricu” je u samom vrhu po posjećenosti u Crnoj Gori. Jedini relevantni podaci o čitanosti, sa Google Anlytics-a, nalaze se na portalu, transparenti su i dostupni svima.

Takođe, tokom svih sedam godina postojanja, Prvi nezavisni portal glavnog grada Volim Podgoricu, nije bio glasilo niti jedne politčke opcije u Crnoj Gori, niti je ikada primio jedan cent od bilo koje interesne grupacije.

Vlada Crne Gore odbila je i zahtjev crnogorskih nezavisnih lokalnih informativnih medija, njih 11, da ih, tokom pandemije korona virusa podrži, makar u obimu u kome je podržala lokalne javne emitere koji, zbog epidemije, ipak nisu ostali bez već opredijeljenih sredstava iz lokalnih budžeta. Većina tih medija, uključujući i “Volim Podgoricu”, tokom epidemije su ostali bez, uglavnom, jedinog izvora prihoda, od marketinških kampanja. Ova situacija prijetila je, i dalje prijeti, da ugasi, tek nagovještaje medijskog pluralizma u Crnoj Gori.

Vlada je danas saopštila da je “tokom epidemije koronavitusa, obezbijeđena direktna finansijska podrška od preko 310.000 eura, a dodatnih oko 300.000 eura je vrijednost obaveza za koje su mediji oslobođeni ili im je odgođeno plaćanje, a imali su i mogućnost odgađanja po osnovu poreza i doprinosa na 90 dana”.

“Vlada je obezbijedila i subvencije za zarade zaposlenim u medijima, koji su svrstani u kategoriju ugroženih djelatnosti. Obezbijeđena je i kreditna linija kod Investiciono-razvojnog fonda za kreditna sredstva u visini do 600.000 eura, a do sada su po tom osnovu zatražena sredstva u ukupnom iznosu od preko 1,6 miliona eura”, naveli su iz Vlade.

Mjere podrške bile su usmjerene, kako navode, na medije sa najvećim auditorijumom, koji svakog dana imaju informativni program. Podrška je opredijeljena i za sve štampane medije (Pobjeda, Vijesti, Dan, Dnevne novine), komercijalne televizijske emitere sa nacionalnom pokrivenošću (TV Vijesti, TV Prva, TV Nova M), portale sa najvećim brojem posjeta (Vijesti, CDM, Analitika, FOS, Antena M) kao i za 14 lokalnih javnih emitera.

“Takođe, sigurnost i bezbjednost novinara je vrijednost kojoj smo posvećeni svakog dana, pa je novinarima i zaposlenima u medijima besplatna zaštitna oprema obezbijeđena za vrijeme epidemije koronavirusa u Crnoj Gori”, zaključili su iz Vlade.

V.M. 

 

3 komentara

  1. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this info So i¡¦m glad to show that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I most indisputably will make sure to don¡¦t omit this web site and provides it a look a continuing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com