AMFILOHIJE: Svaku najavu litije ću potpisati lično, neka mene zatvaraju - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE: Svaku najavu litije ću potpisati lično, neka mene zatvaraju

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kazao je danas da su u Mitropoliji “zapanjeni ovim što se dogodilo sa trojicom sveštenika iz Ulcinja, Danilovgrada i odavde iz Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja”.

On je rekao da to što se dešava nema veze ni sa pravom ni sa pravdom.

Kako je kazao kristalno je jasno da se ovo radi iz političkih razloga i ponovio: „Ako nekog treba da procesuiraju onda je to Mitropolit crnogorsko-primorski.“ Mitropolit je takođe najavio da će u nedelju 21. juna litije biti održane u svim gradovima, a da će on lično potpisati prijavu za litiju u Podgorici.

“Sa naše strane litija će biti u granicama u kojima je to predviđeno, po odlukama NkT-a, međutim, mi nismo policija, Crkva nije policijska organizacija“, rekao je Mitropolit ponovivši da su litije crkveni, a ne politički čin. „Neka povuku bezakoni zakon i onda će pitanje biti riješeno“, kazao je Mitropolit naglasivši da sve dok oni insistiraju na tom bezakonju, da slobodni narod ne može da se zaustavi.

Mitropolit je postavio pitanje da ako u Crnoj Gori nema zaraženih, radi čega se sprovode ove mjere i od čega se štiti narod.

„Ova sabranja narodna traju vijekovima i ti krsni hodovi će se nastaviti“, rekao je i rekao da će tako biti sve dok se ne poništi dio zakona koji je sporan. „To je najjednostavnije i ako imaju iole pameti, oni će to uraditi koliko sjutra“, dodao je.

Na pitanje novinara da li ovo doživljava kao pritisak lično na njega, odgovorio je: „Ja taj pritisak osjećam još od ’53“ i dodao da su htjeli u Srbiji da ga zatvore zbog besjede na sahrani oca Justina Ćelijskog, te da je prijetnje dobijao i pisano od ondašnje vlasti protiv njega i dok je bio episkop u Banatu.

„Računao sam da je to završeno sa onim sistemom koji je progonio sveštenike i koji je ubio Mitropolita Joanikija Lipovca i preko 120 sveštenika, koji je sudio Mitropolitu Arseniju Bradvareviću“, rekao je Mitropolit.

„Ovo ovdje sad što se događa, teže mi je od svega toga što se događalo čitavog mog života, a sada imam 82 godine, tako da, što se mene tiče, ja sam spreman da zaštitim ovaj narod, da zaštitim ovu Crnu Goru, istinsku, sa kojom se ne može manipulisati“. Dodao je da se ovdje štiti obraz Crne Gore od grupe ljude koja je na vlasti i koji su sebe poistovjetili sa državom Crnom Gorom. „ Ja sebe ne poistovjećujem sa Crkvom ili sa mitropolijom, ja sam tu Mitropolit, a oni sebe poistovjećuju sa državom“, takođe je dodao.

Osvrnuo se na gradnju bez dozvole i na to da ništa od toga u okolini Ulcinja nije porušeno osim manastirskog konaka koji su seljani počeli da dižu od svojih sredstava, kao i na to da je rušenje konaka kao i prijetnje za crkvu na Rumiji politički čin.

Na pitanje novinara, odgovorio je da je privođenje i zadržavanje sveštenika, zastrašivanje naroda, kao što su radili ’45. i redom. „Hoće da zastraše i na strahu da grade budućnost Crne Gore, a to je zločinački odnos prema narodu“, rekao je Vladika i dodao da je sve što se zasniva na strahu – zločin i da će vrijeme da pokaže.

„Narod se više ne plaši, a Crkva se nikad nije ni plašila“, zaključio je Mitropolit Amfilohije i ponovio još jednom da je ovo što vlast radi neshvatljivo svakom zdravorazumskom čovjeku.

1 komentar

  1. An intriguing discussion will probably be worth comment. There’s no doubt that that you simply write regarding this topic, it will not certainly be a taboo subject but usually consumers are not enough to communicate on such topics. An additional. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com