Evropa dana otvara granice unutar Šengena, sa Crnom Gorom od 1. jula - Volim Podgoricu

Evropa dana otvara granice unutar Šengena, sa Crnom Gorom od 1. jula

Većina zemalja članica Evropske unije  od danas je otvorila svoje granice za putovanja unutar Šengena, dok će granice sa Zapadnim Balkanom, uključujući i Crnu Goru, biti otvorene od 1. jula.

Grance su otvorile i Njemačka i Francuska, dok bi manji broj zemlja, među kojima i Španija i Portugal, svoje granice prema susjedima trebalo da otvore do kraja mjeseca, prenosi Tanjug.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da je njegova zemlja ostvarila prvu pobjedu nad korona virusom i da će biti ukinuta brojna ograničenja uvedena u cilju suzbijanja korone.

U televizijskom obraćanju naciji, Makron je, međutim, upozorio da se virus može vratiti, prenosi CNN.

Francuski predsjednik je rekao je da će Francuska od danas ponovo otvoriti svoje granice za putnike iz zemalja članica Evropske unije.

 

Od 1. jula trebalo da uslijedi druga faza otvaranja EU koja se odnosi na postepeno ukadanje restrikcija na spoljnim granicama Šengena uključujući i granice prema Zapadom Balkanu.

 

Putnici će ažurirane informacije o prelascima granica, mogućim restrikcijama putovanja, mjerama koje se i dalje na snazi u cilju zaštite javnog zdravlja u pojedinačnim zemljma od danas moći da nađu na novoj aplikaciji “Re-open EU”.

“Epidemiološka situacija u cijeloj EU se ubrzno poboljšava. Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraze ocijenio je da kontrole na unutrašnjim granicama među članicam EU nijesu efikasan način za borbu protiv COVID 19”, navode u Evropskoj komsiji.

Komesarka za unutrašnje poslove Ilva Džanson rekla je da Evropska komisija predlaže da Zapadni Balkan bude na listi onih prema kojima će se otvoriti granica od 1. jula.

Ona dodaje da cio proces mora da bude koordinisan, a da je najvažniji cilj zaštita javnog zdravlja.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma su epidemiološka situacija, mjere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta, odnosno ukoliko EU otvori granice za ulazak u Šengen prema trećoj zemlji i ona bi trebalo da otvori svoje granice za sve članice EU.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com