ĐUKANOVIĆ: SPC manipuliše ljudima i želi promjenu vlasti u Crnoj Gori (VIDEO) - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ: SPC manipuliše ljudima i želi promjenu vlasti u Crnoj Gori (VIDEO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas Mitropoliji crngorsko primorskoj da se vara ako misli da litije mogu ugroziti temeljne vrijednosti crnogorskog društva.

Podsjetio da su SPC ponudili rješenje da postoji pravoslavna crkva koja će okupiti sve pravoslavne vjernike, ali da su oni to nijesu prihvatili.

“Mi želimo jednu pravoslavnu crkvu kojna će objediniti sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori”, kazao je Đukanović.

On je naglasio da SPC želi da pritiskom na vlast dovede do promjene vlasti na predstojećim izborima pa nakon toga i dođe do ostavrenja nekih drugih njenih želja.

SPC je, kako je rekao, odlučila da skine rukavice i razgovara iz pozicije političkog subjekta, usmjeravajući vjernike za koga će glasati, i manipulišući ljudima, a sve kako bi ostvarila cilj, a to je promjena vlasti u Crnoj Gori.

Crna Gora je, dodao je, tokom prethodnog perioda pokazala visok stepen odgovornosti i dobre kapacitete da odgovori potrebama zajednice koja teži da postane demokratska.

Đukanović je nagalsio da Crna Gora potencira da se razdvoje dva aspekata odnosa države i crkve.

“Jedan je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a drugi je dugoročno definisanje odnosa države i crkve. Pokušavali smo da razgovaramo o dugoročnom rješenju. Tragajući za rješenjima održavali smo kontakte sa SPC. Premijer Duško Marković je dao važne informacije sa posljednjeg razgovora sa velikodostojnicima SPC”, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je SPC saopštila da želi da nastavi sa uličnim pritiskom na vlast kako bi se navodno važno pitanje uredilo u skladu sa njihovim željama.

“SPC je pokazala da za nju nije najvažnije pitanje sadržine člana 62, 63, 64 Zakona, već želja da pritiskom na vlast dovedu do promjene vlasti na predstojećim izborima pa nakon toga i dođe do ostavrenja nekih drugih njihovih želja. Danas kada se SPC odlučila da skine rukavice i razgovara iz pozicije političkog subjekta, usmjeravajući vjernike za koga će glasati, manipulišući ljudima žele da ostvare cilj, a to je promjena vlasti u Crnoj Gori”, smatra Đukanović.

Naglasio je da je unutar pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori najdublja moguća podjela.

“Je li odgovorno ignorisati je? Nije! Status pravoslavne crkve može jako pomoći ptevazilaženu podjele. Istorijske činjenice je dokazuju da je u Crnoj Gori postojala Crnogorska pravoslavna crkva. Kada je nestala Crna Gora neposredno nakon toga je nestala i CPC. Šta ćemo sada sa okolnošću da je Crna Gora obnovila državnost. I danas imate one koji kažu da je Crna Gora otišla. Gdje je otišla? Koliko god bili tolerantni jasna je namjera/ negacija Crne Gore i njenog identiteta. Nama je jasno sta nam je činiti”, rekao je Đukanović.

 

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com