PAŽIN UPUTIO INDIREKTNO JAVNI APEL: I Vesna Medenica da vrati treći mandat - Volim Podgoricu

PAŽIN UPUTIO INDIREKTNO JAVNI APEL: I Vesna Medenica da vrati treći mandat

Zoran Pažin je pozvao predsjednike sudova da postupe po svojoj savjesti i preispitaju riješenost da završe započete treće mandate, piše Dan.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin uputio je juče sa sjednice Savjeta za vladavinu prava javni apel svim predsjednicima sudova koji su se zadržali na svojim pozicijama više od dva mandata da, postupajući po sopstvenoj savjesti, a uvažavajući stav Evropske komisije, preispitaju svoju riješenost da obavljaju funkciju predsjednika suda i u ovom mandatu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.
Među predsjednicima koji su u trećem mandatu nalazi se i čelnik Vrhovnog suda Vesna Medenica, iako je ustavnim amandmanom propisano da na čelu te sudske instance ista osoba može biti najviše dva puta. Ipak u Sudskom savjetu su procijenili da ta odredba nije izričito utvrđena u Zakonu o sprovođenju Ustava i zato ona važi za ubuduće, a svako drugačije tumačenje bi u protivnom značilo svojevrsno „dopisivanje” najvišeg pravnog akta jedne države.
– Demokratski kapacitet koji bi time iskazali ne bi doveo u pitanje njihovu egzistenciju, jer je postojećim zakonskim rješenjem propisano da, po isteku mandata, predsjednik suda ostaje da radi, kao sudija, u sudu u kojem je izabran, čime je svima njima zagarantovana profesionalna i socijalna sigurnost – saopštio je Pažin na sjednici Savjeta za vladavinu prava na kojoj je razmatran Nezvanični radni dokument („non-pejper“) Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prava. Sjednici Savjeta je, na poziv potpredsjednika Pažina prisustvovao šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.
Kako se dodaje u saopštenju, Pažin je naglasio da Sudski i Tužilački savjet treba da iskažu posebnu pažnju prema onim pitanjima u odnosu na koja Evropska komisija iznosi ozbiljne primjedbe, poput kadrovske problematike prilikom izbora predsjednika sudova sa višestruko obnovljenim mandatima, kao i pitanju ocjenjivanja tužilaca, koje je rezultiralo najvišim ocjenama, bez izuzetka, za sve ocjenjivane državne tužioce, što se, ocijenio je, ne može smatrati principijelnim pristupom.

– Dijelim stav EK da, u demokratskom društvu, nije prihvatljiva jedna vrsta koncentracije moći, koja se očituje u više puta ponavljanim izborima čelnika sudova, na što sam ukazivao, ne samo prilikom poslednjeg izbora, nego i prije pet godina, prilikom prethodnog izbora, kada Evropska komisija još to nije otvorila kao problem. Ovaj problem ne gledam kroz pitanje ustavnosti ili zakonitosti, o čemu sam više puta javno iznosio svoj pravni stav, već kao potrebu daljeg demokratskog razvoja pravosudnih institucija, kroz kadrovsko osvježavanje i izbjegavanje inertnosti, zamora i drugih negativnih posledica koje mogu pratiti nepromjenjivost predsjednika sudova – rekao je Pažin.

Vlada saopštila da su dobili pohvale od Orava

Pažin je kazao da je zadovoljstvo što je Evropska komisija prepoznala dalji napredak u oblastima vladavine prava koje su u neposrednoj nadležnosti Vlade, naglašavajući naročito uspješne rezultate Uprave policije u suzbijanju svih oblika kriminaliteta u zemlji i, u saradnji s partnerskim policijama, izvan granica CG, posebno u oblasti teškog i organizovanog kriminala, suzbijanja trgovine ljudima i pranja novca.

Orav je, kako je saopšteno, pozdravio spremnost i proaktivan pristup Savjeta za vladavinu prava da diskutuje o nalazima poslednjeg Nezvaničnog radnog dokumenta Evropske komisije o stanju u poglavljima koja se tiču vladavine prava.
– Pohvalio je napredak i obnovljenu posvećenost Crne Gore u mnogim ključnim oblastima, uključujući međunarodnu policijsku saradnju i borbu protiv trgovine ljudima. Međutim, šef Delegacije EU podvukao je da Crna Gora ne bi trebalo da naruši ranije postignute rezultate u određenim oblastima, na primjer, u reformi pravosuđa, i mora nastaviti da ostvaruje rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, istovremeno osiguravajući istinsku nezavisnost svih relevantnih institucija, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije i javni servis – navodi se u saopštenju Vlade.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com