POKRENUT POSTUPAK: Mićunović ne može biti član savjeta RTV Podgorica - Volim Podgoricu

POKRENUT POSTUPAK: Mićunović ne može biti član savjeta RTV Podgorica

Nekadašnji ministar kulture Branislav Mićunović koji je ispred NVO sektora predložen za člana savjeta RTV Podgorica u konfliktu je interesa jer je njegova supruga vlasnica kompanije koja se bavi proizvodnjom radio i televizijskog programa, navodi Boris Raonić, predsjednik Građanske alijanse, piše Dan.

Nekadašnji ministar kulture Branislav Mićunović koji je ispred NVO sektora predložen za člana savjeta RTV Podgorica u konfliktu je interesa jer je njegova supruga vlasnica kompanije koja se bavi proizvodnjom radio i televizijskog programa što je suprotno uslovima koja su propisana javnim pozivom za predlaganje kandidata za upravljački organ buduće televizije, stoji u informaciji koju je Boris Raonić, predsjednik Građanske alijanse, 11. juna uputio je Mihailu Anđušiću, predsjedniku odbora za izbor i imenovanje. Raonić je ukazao da je javnim pozivom za predlaganje kandidata za članove savjeta propisano da članovi savjeta ne mogu biti lica koja „imaju interesa u pravnim licima koja se bave proizvodnjom radio i televizijskog programa, tako da bi članstvo u savjetu moglo da dovede do sukoba interesa” kao i „lica koja su bračni drugovi lica ili se sa njima nalaze u krvnom srodstvu u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva i srodstva po tazbini drugog stepena”.

–Dodatno, na osnovu istog poziva, član 2, kojim se navodi da za članove savjeta ne mogu biti birana „lica koja bira, imenuje ili postavlja predsjednik Crne Gore, Skupština Crne Gore ili Vlada Crne Gore”, kandidat Branislav Mićunović ne ispunjava uslov za kandidaturu iz razloga što obavlja funkciju predsjednika Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO i Nacionalnog savjeta za kulturu.

Nijesmo u saznanju da li Mićunović i dalje obavlja navedene funkcije, ali se ove informacije nalaze u opisu biografije Branislava Mićunovića, na veb sajtu Fakulteta dramskih umjetnosti – piše u Raonićevom dopisu.

Raonić je ukazao i da je Mićunović podnio kandidaturu nakon isteka roka zbog čega ne ispunjava uslov da bude član savjeta.

Za nas je neshvatljivo da se ovako bitni podaci nijesu razmatrali jer od njihove analize zavisi regularnost procesa, tvrdi Boris Raonić u izjavi za naš list.

–Ne shvatam da je Mićunović sebi dozvolio da bude dio ovakvog procesa, pa očekujem da povuče kanidaturu, a pogotovu ako se tome prida i datum formalne predaje dokumentacije i njen sadržaj. Nadamo se da će se pojaviti zviždač koji će iznijeti dokaze o onome za šta sam imao nezvanične dojave ovim povodom. Ipak se nadamo da će Skupština Glavnog grada na sjednici sačuvati dignitet Mićunovića, televizije u formiranju i samog Glavnog grada. Kao krajnja istanca naravno ostaje sud – navodi Raonić.

Mihailo Anđušić potvrđuje da su u pripremi sjednice odbora dobili smo dopis NVO Građanske alijansa.

-Cijeneći svrsishodnim za dodatnu provjeru i analizu neke od navoda iz dopisa, služba odbora je u skladu sa tim navodima izvršila dodatne provjere i ocijenila ih neosnovanim. Kada je u pitanju mogući konflikt interesa kod kandidata Branislava Mićunovića, napominjemo da je članom 29 odluke, između ostalog, propisano ograničenje za članstvo u savjetu za poslanike i odbornike, zaposlene u društvu i lica koja bira, imenuje ili postavlja predsjednik Crne Gore, Skupština Crne Gore ili Vlada, dok je alinejom 8 ova zabrana proširena i na bračne drugove ovih lica. Kako predloženi kandidat Mićunović ne pripada ni jednoj od navedenih kategorija, ovo ograničenje se ne odnosi na njega, čak i u slučaju ukoliko je njegova supruga vlasnica kompanije koja se bavi proizvodnjom radio i televizijskog programa, što znači da on, po tom osnovu, ne može ni biti u konfliktu interesa. Ovo tim prije što već izvjesno vrijeme ne obavlja funkcije predsjednika Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO i Nacionalnog savjeta za kulturu – navodi Anđušić.

Anđušić osporava i navode da je Mićunović kandidaturu predao nakon isteka roka jer je rok za prijavu produžene za pojave korona virusa.

Mićunović bez odgovora
Komentar na tvrdnje da je u konfliktu interesa i da je kandidaturu podnio nakon isteka roka, Branisalav Mićunović  nije odgovarao na navode.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com