U istrazi ubistva malteške novinarke tragovi novca vode u Crnu Goru - Volim Podgoricu

U istrazi ubistva malteške novinarke tragovi novca vode u Crnu Goru

Mjesecima prije njenog ubistva 2017. godine malteška novinarka Dafne Karuana Galicija bila je na tragu ofšor kompanije pod nazivom 17 Black Limited.

Nije znala ko je vlasnik kompanije registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali bila je sigurna da je osnovana kako bi kanalisala korupcijske isplate čelnicima njene zemlje, napisala je u svom blogu, ne navodeći dokaze.

Karuana Galicija ubijena je u eksploziji bombe u njenom automobilu u oktobru 2017. godine, piše Rojters.

Prošle godine policija je optužila jednog od najbogatijih malteških poduzetnika Jorgena Feneha, za kojeg je Rojters već ustanovio da je vlasnik kompanije 17 Black, za ubistvo novinarke. On je negirao djelo. Njeno je ubistvo izazvalo političku krizu na Malti, koja je premijera Džozefa Muskata nagnala na odlazak s dužnosti početkom ove godine. Aktivnosti kompanije 17 Black ostale su obavijene velom tajne, ali novi dokazi koje su otkrili Rojters i dnevne novine Tajms ov Malta bacaju svijetlo na poslovanje kompanije kroz jedan konkretni posao.

Trag novca vodi u Crnu Goru

U decembru 2015. godine 17 Black ostvario je dotad neprijavljenu dobit od 4,6 miliona eura, kad je malteška državna energetska kompanija Enemalta kupila vetroelektranu u Crnoj Gori. Transakcija je uslijedila nakon pregovora i nekoliko putovanja u Crnu Goru tadašnjeg malteškog ministra energetike Konrada Micija.

Istog mjeseca knjigovođe Micija i šefa kabineta premijera Kita Šembrija napisali su u jednom mejlu da Šembri i Mici treba da prime uplatu od 17 Blacka za usluge koje nisu specifikovane. Rojters i drugi mediji prethodno su izvijestili o tim mejlovima, koji su bili dio zahtjeva za otvaranjem bankovnih računa za panamsku kompaniju u vlasništvu njih dvojice.

Šembri je Rojtersu u aprilu 2018. godine potvrdio da su kompanije kojima je vlasnik izradile poslovni plan sa 17 Blackom, koji nije implementiran, ali nije otkrio detalje. On je sada pod istragom zbog potencijalne umiješanosti u ubistvo Karuane Galicije, objavila je policija. Šembri negira da je imao bilo kakvu ulogu u njenom ubistvu. Mici je već prije izjavio da nije učestvovao, niti je znao bilo šta o uroti da se ubije Karuana Galicija.

On je Rojtersu rekao da nije povezan sa 17 Blackom i osporio je da “e-mail njegovog knjigovođe navodi da bi mogao profitirati od kompanije”. Na pitanje o putovanjima u Crnu Goru, Mici je rekao: “U ovom projektu učestvovao sam kao ministar nadležan za Enemaltu i cjelokupnu energetsku politiku.” Dodao je da nema veze ni s kakvom korupcijom.

Rojters nije pronašao dokaze da je 17 Black isplatio novac Šembriju i Miciju.

Posao u Crnoj Gori

Projekat crnogorske vjetroelektrane Mozura pokrenut je 2010. godine kao prvi iskorak ove balkanske zemlje u obnovljive izvore energije. Koncesiju za izgradnju i upravljanje vjetroelektranom dobila je španska kompanija Fersa renovables, koja se u međuvremenu spojila s drugom španskom kompanijom Audax renovablesom.

U novembru 2015. godine malteška vlada objavila je da će državna kompanija Enemalta kupiti taj projekat. Dokumenti koje je objavila Fersa i poslovne knjige iz Crne Gore otkrivaju, međutim, da je Fersa prodala 99 posto vlasništva u Možuri posredniku, kompaniji sa sjedištem na Sejšelima pod nazivom Cifidex Ltd. Preostalih jedan posto dionica, koje je držala jedna lokalna crnogorska kompanija, takođe je prodato Cifidexu.

Prema javnim evidencijama, Cifidex je dionice Možure kupio 10. decembra 2015. godine za 2,9 miliona eura. Dvije nedjelje kasnije Cifidex je dionice prodao Enemalti. Prema poslovnim knjigama Enemalte, Cifidexu je isplaćeno 10,3 miliona eura, triput više od originalne cijene.

Vlasništvo nad Cifidexom, kao i eventualna dobit koju je ostvario te bilo kakva dodatna naknada koju je ostvario za sklapanje ovog posla nijesu navedeni u javno dostupnim dokumentima. Rojters nije uspio ni ustanoviti kako je ili zašto Cifidex uključen u ovu prodaju. Niko u kompaniji nije bio dostupan za komentar.

Audax je odbio Rojtersu otkriti bilo kakve detalje od Cifidexovog vlasništva ili zastupnika, napisavši u izjavi da “ne može da iznese nikakve lične informacije o pojedincima”. Audax je objasnio da je prodao vjetroelektranu zato što “nije bila strateška”. Ni crnogorska kompanija s jedan odsto vlasništva nije željela da komentariše ovaj posao. Enemalta je rekla da će odgovoriti na pitanja što je prije moguće nakon što “prikupi i provjeri informacije”. Do objave ovog članka Enemalta nije pružila nikakve dodatne detalje o kupoprodaji vjetroelektrane.

Kako se odvijala transakcija

Izvori koji su bili uključeni u transakciju Rojtersu su otkrili kako se odvijala. Cifidex je kupio dionice od Ferse s tri miliona eura posuđenih od 17 Blacka. Nakon što je Cifidex prodao dionice Enemalti, vratio je 17 Blacku tri milona eura te uplatio dodatnih 4,6 miliona eura “udjela u dobiti”, tvrde izvori. Rojters nije mogao utvrditi šta je 17 Black učinio sa svojim djelom dobiti.

Druge dvije osobe s pristupom informacijama o bankovnom računu 17 Blacka u Dubaiju potvrdile su Rojtersu da je 17 Black uplatio tri miliona eura Cifidexu krajem novembra 2015. godine. Cifidex je u maju sljedeće godine 17 Blacku ukupno uplatio 7,8 miliona eura. Treći izvor navodi kako su uplate iznosile 7,6 miliona eura.

Jedna osoba upoznata sa situacijom tvrdi da je vlasnik Cifidexa Turab Musajev, direktor SOCAR Tradinga, švajcarske podružnice azerbejdžanske državne naftne kompanije SOCAR. Musajev, inače britanski državljanin, poslovni je partner Feneha, vlasnika 17 Blacka. Njih dvojica bili su direktori konzorcijuma koji je 2017. godine izgradio gasnu elektranu na Malti, vrijednu 450 miliona eura. Musajev je predstavljao SOCAR Trading, koji je držao trećinu konzorcija, prema javno dostupnim podacima.

Atkins Tomson, Musajevljeva britanska advokatska kancelarija, tvrdi da Musajev nije imao razloga da izbjegava poslovne dogovore s Fenehom.

“Kao što možete da pretpostavite, naš klijent nije znao ništa, nije sumnjao ništa i nije imao razloge da vjeruje da je gospodin Feneh na bilo koji način umiješan u zločin”, stoji u Tomsonovu pismu Rojtersu.

U pismu još stoji da “bilo koji poslovi koje naš klijent ima s njim uključuju detaljnu analizu od strane uglednih i etabliranih kompanije te bankara, profesionalnih revizora i advokata”.

Cifidex ima svoj nezavisni menadžment, stoji u pismu. U njemu nema navoda o Musajevljevom vlasništvu nad Cifidexom niti odgovora na pitanja o njegovoj ulozi u kupoprodaji Možure. U drugom pismu jasno stoji da osim transakcije s Možurom, Musajev “nije imao drugih poslova s gospodinom Fenehom”.

Feneh u zatvoru

Feneh je zatvoru dok se nastavljaju ročišta u slučaju ubistva i nije odgovarao na pitanja o vjetroelektrani koja su mu upućena preko njegovih advokata. Jedan od advokata rekao je kako Feneh zasad ne želi ništa komentarisati o tome.

SOCAR Trading odgovorio je Rojtersu da nije bio uključen niti je išta znao o projektu Možura, niti ima ikakva saznanja o 17 Blacku. Kompanija je u izjavi naglasila da je zaposlila Musajeva kao konsultanta, “dopuštajući mu da posluje i izvan službenih dužnosti”. SOCAR je potvrdio da je Musajeva postavio za direktora konzorcijuma za projekt elektrane, na kojem je sarađivao s Fenehom.

Rojters je pitao Šembrija, Micija i bivšeg premijera Muskata jesu li znali da su Musajev, 17 Black ili Feneh bili povezani na projektu vjetroelektrane. Mici i Muskat odgovorili su da nijesu bili svjesni toga. Šembri nije odgovorio. Muskat je otvorio dovršenu vjetroelektranu u novembru 2019. godine, neposredno prije nego što je napustio dužnost premijera, a u izjavi je naveo:

“Moja je uloga bila negovanje odnosa s vladom Crne Gore na predsjedničkoj i premijerskoj razini, što je bila moja dužnost kao premijera Malte.” Rekao je i da, koliko je njemu poznato, Šembri nije bio uključen u pregovore o projektu, zaključuje Rojters.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com