Naručilac ubistva novinarke, ZARADIO MILIONE od projekta vjetroelektrane Možura, premijer Malte “ZGROŽEN” - Volim Podgoricu

Naručilac ubistva novinarke, ZARADIO MILIONE od projekta vjetroelektrane Možura, premijer Malte “ZGROŽEN”

Premijer Malte Robert Abela je zatražio da se sprovede istraga pošto je agencija Rojters objavila da je kompanija čovjeka optuženog da je naložio ubistvo novinarke Dafne Karuane napravila profit kada je državna energetska kompanija Enemalta kupila vjetropark u Crnoj Gori.

“Ako je tačno to što je objavljeno, zgrožen sam. Malteški državni organi moraju da istraže svakog ko je bio u vezi s tim”, rekao je Abela novinarima komentarišući pisanje agencije Rojters i lista Tajms of Malta, prenosi Tanjug. Nekoliko mjeseci prije nego što je ubijena, malteška novinarka Dafni Karuana Galicija ušla je u trag ofšor kompaniji “17 blek limitid”, za koju je ustanovila da je bila kanal za koruptivne isplate visokim zvaničnicima Malte, a tragovi novca, kako je prenijela agencija Rojters, vode do jednog poslovnog projekta u Crnoj Gori.

U istrazi ubistva malteške novinarke tragovi novca vode u Crnu Goru

BIVŠI MALTEŠKI MINISTAR U BJEKSTVU ZBOG KORUPCIJE U PRANJA NOVCA: Mediji tvrde da je Micijev grijeh i nekoliko miliona u Crnoj Gori

Premijer Malte Robert Abela je pozvao na punu istragu povodom navoda da je osumnjičeni za ubistvo novinarke Dafne Karuana Galicije zaradio milione eura od posla koji je državna firma „Enemalta“ sklopila sa Crnom Gorom.

Trag novca je povezao kompaniju Jorgena Feneka, jednog od najbogatijih malteških biznismena, sa kupovinom vjetroelektrane na Možuri.

„Ako je to što je objavljeno tačno, zgrožen sam. Malteška policija mora istražiti svakoga ko je umiješan“, rekao je Abela.

Premijer je poručio da se neće oklijevati da smijeni laburističkog poslanika Konrada Micija ako se utvrdi da je umiješan. Mici je bio ministar energetike kada je sklopljen posao sa Crnom Gorom.

U mjesecima prije nego što je ubijena, istraživačka novinarka je bila na tragu ofšor kompanije „17 Black Limited“.

Nije znala ko je vlasnik firme, koja je bila registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Međutim, bila je sigurna da je osnovana da bi preko nje išle koruptivne uplate za najviše funkcionere Malte, pisala je u svom blogu, ne pružajući dokaze.

Karuana Galicija je ubijena u eksploziji automobila bombe u oktobru 2017. Fenek je prošle godine optužen da je naručio njeno ubistvo, što on poriče. Likvidacija novinarke je izazvala političku krizu na Malti i dovela do ostavke premijera Džozefa Muskata početkom ove godine.

Malteška Nacionalistička partija (PN) je pozvala na hapšenja i istragu protiv Muskata, Šembrija i Micija zbog umiješanosti u kupovinu vjetroelektrane, objavio je list „Malta tudej“.

„Današnje vijesti o projektu Enemalte u Crnoj Gori potvrđuju da u oni bili umiješani u korupciju velikih razmjera“, saopštila je ta opoziciona stranka.

U saopštenju se navodi da je vrijeme da se „institucije države probude i djeluju povodom korupcije koju sprovode pojedinci koji su do prije nekoliko mjeseci bili na najvišim pozicijama na Malti“.

„Došlo je vrijeme da mreža korupcije koju su stvorili Džozef Muskat i njegovi prijatelji bude iskorijenjena jednom za svagda, kako narod ne bi plaćao cijenu korupcije preko viših tarifa za struju“, navedeno je u saopštenju.

V.M. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com