BJEKOVIĆ: Utvrdićemo da li je policija prekršila zakon i ugrozila bezbjednost građana tokom litija - Volim Podgoricu

BJEKOVIĆ: Utvrdićemo da li je policija prekršila zakon i ugrozila bezbjednost građana tokom litija

Savjet za građansku kontrolu rada policije kao i Zaštitnik za ljudska prava i slobode pokrenuli su postupak utvrđivanja činjeničnog stanja kada je riječ o optužbama iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) o tome kako je Uprava policije (UP) “radikalno prekršila obavezujuće zakonske propise time što nije obezbjeđivala saobraćaj za vrijeme trajanja litija”, saopštili su iz Savjeta i Kancelarije ombudusmana za Portal “Volim Podgoricu”.

Iz Mitropolije su optužili Upravu policije da je sinoć „radikalno prekršila obavezujuće zakonske propise time što nije obezbjeđivala saobraćaj za vrijeme trajanja litija po blagovremeno dostavljenim putanjama.

Pozvali su Savjet za građansku kontrolu rada policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i ombdusmana da reaguju i „ispitaju ovaj nebivali slučaj ugrožavanja bezbjednosti građana i o svemu obavijeste javnost i nadležno tužilaštvo“.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Zeković je rekao da će u narednom periodu razmotriti primjedbe Mitropolije, te da se na tu temu ne može dalje izjašnjavati do okončanja postupka.

Zaštitnik za ljudska prava i slobode Siniša Bjeković u izjavi za Portal „Volim Podgoricu“ kazao je da moraju da tek utvrde da li je i u kom dijelu Uprava policije prekršila zakon i ugrozila bezbjednost građana tokom protestnih litija.

Ni Zeković ni Bjeković nijesu mogli da preciziraju u kom će vremenskom roku završiti proces utvrđivanja optužbi Mitropolije i mogućeg kršenja zakona UP.

Podgorički sveštenik Velibor Džomić rekao je za Portal „Volim Podgoricu“ kako ih iz UP je sinoć nijesu obavijestili o tome da neće obezbjeđivati saobraćaj za vrijeme trajanja litija.

„Upravo je u tome apsurd: dozvoljavaju okupljanje, a onda ne vrše svoje zakonske dužnosti i obaveze. Javna okupljanja zakonom su dobro uređena oblast. Iz UP se pozivaju na naredbu Ministarstva zdravlja koja je u suprotnosti za Zakonom o zaštiti stanovništa od zaraza. Taj Zakon propisuje zabranu svih okupljanja tokom trajanja epidemije. Međutim, kraj epidemije je proglašen i tu sada više nema mjesta zabrani javnih okupljanja“, rekao je Džomić.

Naglasio je da su litije, kao javna okupljanje izvan vjerskog prostora, bile uredno i blagovremano prijavljene.

Ističe da će se u Mitropolije i ubuduće pridržavati svih zakonskih propisa i blagovremeno prijavljivati litije.

Džomić najavljuje mogućnost podnošenja tužbe Upravnom sudu u slučaju da Uprava policije u narednom periodu zabrani organizovanje litija.

„Svaki naš naredni potez biće u skladu sa Zakonom kao i do sada: blagovremenio prijavljivanje litija, a kad je skup prijavljen, uopšte me ne interesuje da li će policija da radi svoj posao ili neće. Ako neće da obezbjeđuju, oni će morati da zabrane sklup, a tada slijedi tužba Upravnom sudu“, rekao je podgorički sveštenik.

Iz Mitropolije su ocijenili da je „takvim nezakonitim postupanjem, koje je prethodno javno najavio direktor Uprave policije Veselin Veljović, ugrožena bezbjednost prvenstveno djece, a potom i više desetina hiljada mirnih građana, koji od svojih usta i od usta svoje djece odvajaju sredstva za finansiranje policije i drugih državnih organa. Pri tom, u litiji je primijećen znatan broj policijskih službenika u civilu, pa je time još upitnija nezakonita odluka Veselina Veljovića“.

U saopštenju za javnost iz Mitropolije crnogorsko primorske su naglasili kako „litija kao javno okupljanje vjernog naroda i građana nije zabranjena rešenjem UP, te da je Mitropolija u svemu ispoštovala Ustav Crne Gore, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama. Ističu kako je nepotrebno da se u Upravu policije pozivaju sveštenici i članovi Crkvenih opština radi davanja izjava o litijama kao mirnim i dozvoljenim okupljanjima građana.

Lj.Grbović

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com