“Da je sreće da Smiljić dobije nagradu, a ne da ga tjeraju iz Crne Gore” - Volim Podgoricu

“Da je sreće da Smiljić dobije nagradu, a ne da ga tjeraju iz Crne Gore”

Arhijerejski namjesnik barski Slobodan Zeković izjavio je danas za Portal „Volim Podgoricu“ kako je rješenje MUP-a o tome da ulcinjski paroh Siniša Smiljić mora da napusti Crnu Goru početkom jula „još jedan u nizu ataka aktuelnog režima na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) koji traje evo već godinu“.

Pored Smiljića, prethodnih dana izdata su rješenja kojima se uskraćuje boravak i arhijerejskom namjesniku pljevaljskom, protojereju – stavroforu Saši Janjiću, kao i igumanu manastira Zlateš Nikolaju Stamatoviću.

„U posljednje vrijeme taj progon je poprimio značajne razmjere, počev od jučerašnjeg šestočasovnog zadržavanja Mitropolita Amfilohija. Tu je onda i nedavno rušenje konaka Manastira Svetog Vasilija Ostroškog na Briskoj gori kraj Ulcinja, a evo se i naši sveštenici posljednjih dana protjeruju iz Crne Gore“, kazao je Zeković.

On je naglasio kako je riječ o neprimjerenim, stalnim pritiscima vlasti na SPC.

Navodi da je Smiljić početkom aprila, tokom trajnja epidemije virusa korona, kažnjen sa 4.500 eura zbog krivičnog djela „nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“.

„To je, koliko ja znam, nezabilježeno visoka novčana kazna izrečena tokom epidemije i krajnje nepravedna. Riječ je bila o njegovom propustu, prosto je zaboravio da uzme dozvolu o kretanju kada je krenuo za Podgoricu. Prije nego što ga je policija privela na saslušanje, već je kod tužioca bila dostavljena dozvola za kretanje i iz Ulcinja i iz Mitropolije, što tužilac nije prihvatio. Držan je dva dana u pritvoru i tada mu je izrečena ta drakonska kazna. Za isto krivično djelo izrečene su neuporedivno niže kazne“, kaže Zeković.

Navodi kako sveštenik Smiljić dvadeset godina živi u Crnoj Gori, te da je riječ o izuzetno uglednom svešteniku koji je na poseban način oživio ulcinjsku parohiju.

„Posebno se istakao u radu s djecom i omladinom. Škola vjeronauke u Ulcinju jedna je od najboljih u Mitropoliji. Posebno se trudio oko uređenja porte u Crkvi Svetog Nikole u Ulcinju, gdje je sagrađen i novi parohijski dom. Da je sreće, za njegov ukupni rad je trebalo da dobije nagradu od ulcinjske opštine, a ne da ga protjeruju“, kaže u izjavi za naš portal sveštenik Zeković.

„O tome koliko Smiljića cijene mještani Ulcinja, govori i podatak da je više od hiljadu građana tog grada potpisalo peticiju povodom pokretanja postupka o otkazivanju boravka. Među potpisnicima je i oko stotinu Albanaca“, zaključio je Zeković.

Lj. Grbović

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com