Marina Ratković: Nagrada Ljekarske komore priznanje u borbi za ljudski život - Volim Podgoricu

Marina Ratković: Nagrada Ljekarske komore priznanje u borbi za ljudski život

Profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr sci med Marina Ratković, dobitnik godišnje nagrade Ljekarske komore ,,Akademik dr Branko Zogović” za životno djelo i posebne zasluge iz oblasti medicine, kazala je za sajt Univerziteta Crne Gore da je ovo priznanje kruna lične profesionalne karijere koja traje pune 43 godine.

“Ovo doživljavam kao priznanje za višedecenijske pregalačke napore da se borba za život bolesnika prihvati kao svetinja”, kazala je ona.

Od 25. maja 2015. godine izabrana je u akademsko zvanje redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici, a kao meImagentor sarađuje i sa Medicinskim fakultetom u Beogradu.

Kada je riječ o kombinovanju medicine u praksi i pozivu predavača na Medicinskom fakultetu, Ratković kaže da ljekarska praksa i naučno-nastavna aktivnost predstavljaju sinergiju i imaju jako koheziono dejstvo.

“Mali broj nefrologa i višedecenijske nedaće s tim problemom otvarale su prostor za brojne nedoumice oko povećanja kvaliteta rada unutar nefrologije. Kad je ljubav prema čovjeku na prvom mjestu, nastava i praksa su most koji nijedna prepreka ne ruši. Dokaz za to je da su na nefrologiju došli najbolji studenti Medicinskog fakulteta u Podgorici. Osjećam djelimično i ličnu odgovornost zbog malobrojnosti nefrologa jer bi moj rad bio lakši i produktivniji, koji je i u ovakvim okolnostima doživio ekspanziju u regionalnim okvirima”, saopštila je ona.

Studentima obično kaže da prije svega budu ljudi i da se hrabro bore sa izazovima vremena u kojem živimo i stvaramo. A kada ih savjetuje po pitanju njihovog daljeg puta i opredjeljenja, uputi im sljedeće riječi: “Teški trenuci su smrt svakog čovjeka, a kruna karijere početak transplantacionog programa”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com