U Crnu Goru se vratilo 380 kineskih radnika - Volim Podgoricu

U Crnu Goru se vratilo 380 kineskih radnika

Radovi na prioritetnoj dionici auto-puta Bar–Boljare napokon se vraćaju ustaljenoj dinamici, jer se u Crnu Goru vratilo 380 kineskih radnika, saopštili su iz kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC).

”Iz CRBC uvjeravaju da će sa dolaskom radnika i dinamika biti znatno veća” ”Iz CRBC uvjeravaju da će sa dolaskom radnika i dinamika biti znatno veća”
Usljed pojave pandemije koronavirusa, više od 400 kineskih radnika ostalo je u matičnoj državi, bez mogućnosti dolaska u Crnu Goru. Kako su mjere koje su uvodile države zbog novonastale situacije jenjavale, stvorili su se uslovi da se, nakon gotovo tri mjeseca, kineski radnici vrate u Crnu Goru i nastave rad na gradnji prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa.

“Prema planu, posljednji radnici, njih 94, vratili su se u Crnu Goru 21. juna. Ukupno se do sada oko 380 kineskih radnika vratilo u Crnu Goru”, rekli su iz CRBC-a Dnevnim novinama.

Kada je u pitanju dinamika projekta, u CRBC uvjeravaju da će sa dolaskom radnika i dinamika biti znatno veća.

“Manjak radnika zbog epidemije koronavirusa je uticao na dinamiku projekta. Kompanija CRBC je omogućila, za date uslove, maksimalnu brzinu izvođenja radova na gradilištu, organizacijom postojeće radne snage i angažovanjem lokalnih podizvođača. Sa povratkom kineskih radnika, očekujemo brži napredak na projektu”, objasnili su u kineskoj kompaniji.

Što se tiče roka, u CRBC-u navode da će isti biti utvrđen u skladu sa ugovornom procedurom.

Ukupan procenat izvedenih radova na izgradnji prioritetne dionice u ovom trenutku iznosi 89 odsto.

Procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi iznosi više od 90 odsto, a ukupan procenat završenosti radova na otvorenoj trasi iznosi oko 70 odsto.

Uporedo sa radovima na prioritetnoj dionici, intenziviraju se i aktivnosti na stvaranju pretpostavki za početak realizacije sljedeće dvije dionice, Mateševo-Andrijevica i Smokovac-Tološi-Farmaci, koje su Detaljnim prostornim planom autoputa Bar-Boljare definisane kao druga faza.

“Zbog nivoa trenutne zaduženosti Crne Gore, i uvažavajući preporuke ključnih programskih dokumenata, planirano je da se naredna dionica auto-puta realizuje po nekom od modaliteta privatno-javnog partnerstva, kako bi se smanjilo dodatno zaduživanje, pri čemu tek predstoji odluka o utvđivanju optimalnih uslova i načina realizacije”, kazali su nedavno u Vladi.

Na projektu gradnje prioritetne dionice auto-puta trenutno je angažovano 1,37 hiljada radnika. Od ovog broja je njih 753 iz Kine, 146 crnogorskih državljana koji rade za kinesku kompaniju, a 466 radnika je angažovano od podizvođača.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com