BRITANSKI POSLANICI O SITUACIJI U CRNOJ GORI: Ni centa onima koji proganjaju crkvu - Volim Podgoricu

BRITANSKI POSLANICI O SITUACIJI U CRNOJ GORI: Ni centa onima koji proganjaju crkvu

Ne treba dati nikakva sredstva britanske vlade koja bi mogli direktno ili indirektno biti od koristi onima koji su odgovorni za stvaranje i sprovođenje ovog napada na hrišćane i crkvu u Crnoj Gori, stav je dvojice britanskih poslanika iznešen u Njuzviku.

Poslanik TIm Feron, bivši lider Liberalnih demokrata i konzervativni poslanik i bivši predsjedavajući Evropske istraživačke grupe Stiv Bejker u autorskom tekst konstatuju da se ne slažu po brojnim pitanjima, ali da su ujedinjeni kao hrišćani i u uvjerenju da svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti.

“Sloboda vjerovanja je osjetljiva stvar. Ta sloboda mora biti odbranjena i zaštićena svuda. Obojica znamo, iz ličnog iskustva, pritisaka na usklađivanje naše vjere sa politikom – i to u Britaniji, gdje se pogledi na religiju i uvjerenja smatraju prosvijetljenim. To je razlog što smo prošle godine obojica rado dočekali izvještaj vladike Tturoa o Velikoj Britaniji. Kancelarija za inostrane poslove, iznoseći novu, robusnu spoljnu politiku, stala je u borbu protiv hrišćanskih progona i ka obavezivanju britanske vlade da se svom snagom bori za slobodu hrišćana širom svijeta.

Danas nam je ta borba bliža više nego što mnogi uviđaju. U maloj zemlji Evrope, jedva hiljadu milja od Velike Britanije, hrišćanima i njihovom sveštenstvu se prijeti, tuku se i zatvaraju zbog pokušaja da brane svoju vjeru i njihov način izražavanja religijskih uvjerenja”, navode Feron i Bejker.

Oni podsjećaju na privođenje episkopa, protestne litije i okolnosti u kojima je donesen Zakon o slobodi vjeroispovjesti i navode sporne detalje koje je navodila Mitropolija crnogorsko-primorska u svojoj kritici Zakona.

“Ova odluka se kosi sa modernim, demokratskim parlamentarnim normama, vladavinom zakona, imovinskim pravima i pravima pojedinaca da praktikuju svoju vjeru pred Bogom i bez države i političara kao posrednika”, navode i dodaju da je slučaj podsjeća na “veliku krađu oltara” (igra riječi od Grand Theft Auto – izraza za krađu skupljeg automobila, ali i popularna video igrca).

“Znamo da je to tačno za administraciju Crne Gore, koja ima reputaciju zemlje koju vodi isti čovjek i stranka u neprekidnom nizu od 30 godina. Onima nekoliko kojima je stalo da upale svjetlo se ne sviđa ono što vide: korupcija, degradacija statusa Crne Gore sa nove demokratije na hibridni autoritarni režim, gušenje političke opozicije i ćutanje novinara. Predsjednik Đukanović je imao koristi i bio je prelako prihvaćen zbog nedostatka nadzora zapadnih sila. Njegov prelazak sa odanog sljedbenika Slobodana Miloševića na aspiranta Evropske unije, bez uočljivog perioda provjere je trebalo da izazove sumnju. Njegovo imenovanje za “Ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji, opisano je kao “nagrada za životno djelo” od strane NVO-a, čak i više. Ali nije. Umjesto toga, dočekan je u NATO.

Navdoe da je Crna Gora smatrana previše malom da bi se fokusirali na nedostatke u vođenju, ali da je Đukanović stavio zemlju na mapu osporavajući prava hrišćana i zaključuju da sada ka postoje dugovi prema Kini, novca za “podmazivanje točkova više nema”, a da se ne potegne za konfiskacijom imovine.

“Za Britaniju i njene saveznike je važno da djeluju, i to brzo. Posljednjih dana, s daljim hapšenjima hrišćana, uključujući poglavara crkve u Crnoj Gori, sve je više sveštenika i ljekara koji se okupljaju da pruže podršku, a uz uništavanje manastirskih zgrada i policijski napad na opozicione političare, jasno je da vlasti ne namjeravaju da se zaustave. Ali izbori imaju posljedice. Ne treba da stojimo pored i da dopuštamo političkoj spremi da se uzdiže pravo na slobodu vjere. Mora da postoji obračun.”ukazuju.

Navode i da posvećenost NATO građanima Crne Gore dolazi bez sumnje, ali da ne treba da važi isto i za političke lidere

Posvećenost NATO-a građanima Crne Gore dolazi bez sumnje, baš kao što to važi i za sve narode u Alijansi, ali to ne bi trebalo da bude isto za političko liderstvo jedne zemlje kada se krše odrebe iz Ugovora o odbrani „zajedničkog nasljeđa i civilizacije njihovih naroda, zasnovanih na principima demokratije, slobode pojedinca i vladavine zakona“.

“Velika Britanija može da pomogne, u saradnji sa drugim vodećim saradnicima Alijanse, da podstakne saradnju sa onima koji su politički odgovorni. Tehnička pomoć može biti blokirana, bankovni računi mogu biti zamrznuti, a putovanja mogu biti odbijena. I ne treba dati nikakva sredstva britanske vlade koja bi mogli direktno ili indirektno biti od koristi onima koji su odgovorni za stvaranje i sprovođenje ovog napada na hrišćane i crkvu koju oni odaberu.

Umjesto toga, britanska vlada može razmotriti otvaranje fonda “John Bunian za slobodu religije i vjerovanja” i šireg “Magna Carta za ljudska prava i demokratiju” fonda, kako bi se pomoglo lokalnom stanovništvu u Crnoj Gori koji izvještavaju i brane pravo na slobodu misli i savjesti.

Ako se želimo boriti dobrom borbom i braniti prava hrišćana širom svijeta, nema opravdanja za našu ćutnju, oglušivanje i nepreduzimanje ničega kada u Evropi postoje napadi na vjernike”, zaključuju poslanici.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com